Kako je nastao izraz “žrtveni jarac”?

31/12/2020 15:03

Kako je nastao izraz “žrtveni jarac”?

Izraz “žrtveni jarac” u smislu osobe koja bude kriva, uglavnom nedužna, osoba koja se “potura” da bude krivac, koristi se odvajkada. A znate li kako je izraz nastao i kada?

Izraz “žrtveni jarac”

Prema Bibliji, kod starih Jevreja postojao je,obred posvećen iskupljenju grehova. On se izvodio jednom godišnje. Na mesto obreda dovodili su živog jarca. Zatim bi, pred iskupljenim narodom, uz ritualne reči, prvosveštenik stavljao obe ruke na jarčevu glavu i time simbolično prenosio na njega grehove celog naroda. Nakon toga bi ga izgonili u pustinju da tamo skapa od gladi i žeđi – zajedno sa ponesenim gresima. Tako je nesretni jarac, ni kriv ni dužan, iskupljivao tuđe, kolektivne grehove.

Pročitajte i… Zašto se kaže “prosto k’o pasulj”?

On je, zapravo, bio žrtvovan da bi se drugi oslobodili od grehova za počinjena nedela i nepravde koje su u toku godine nanosili bližnjima. Drevni jevrejski ritual žrtvovanja jarca radi iskupljivanja kolektivnih grehova odavno već ne postoji. Ali među ljudima i dalje postoji običaj da se zajednička krivica, za neuspeh u nekom poduhvatu i sl., svali samo na jednog člana kolektiva. Taj se, onda, naziva žrtveni jarac.

Saznajte i… Zašto se kaže “ostati na cedilu”?

Prema narodnim verovanjima starih Slovena, jarac je postao od đavola. Zato se u narodnim pričama đavo najčešće i pretvara u jarca. Osim toga, jarac je oličenje i drugih zala: raskalašenosti, razbludnosti i sl. Otuda su i satiri u starogrčkoj mitologiji prikazivani kao kozonogi i dlakavi demoni, koji su čak i oblikom ušiju podsećali na jarca. Jarac je, dakle, sam po sebi grešan, pa je onda najlakše bilo na njega preneti tuđe grehove.

U srpskom jeziku postoji i izraz grešni jarac, koji se često upotrebljava u istom značenju kao i žrtveni jarac.

Izvor: opsteobrazovanje.in.rs

31/12/2020 15:03

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments