Kako je nastala tradicija “bacanja” vatrometa?

08/11/2017 15:07

Kako je nastala tradicija “bacanja” vatrometa?

U duhu praznika koji uskoro počinju, predstavljamo vam neke zanimljivosti o vatrometu za koje sigurno niste znali.

Najranija upotreba vatrometa zabeležena je u 12. veku u drevnoj Kini, dok se u Evropi i Americi, vatromet počeo koristiti tek u 18. veku.

Kako je nastala tradicija bacanja vatrometa?

U Kini, vatromet je služio kao deo ceremonija prilikom festivala, kako bi se rasterale zle sile, a izumela ga je Tang dinastija. Od tada, do danas, u raznim zemljama sveta, uoči određenog praznika, baca se vatromet.

vatromet kina

U engleskoj tradiciji postoji naziv “Noć vatrometa” (engl. Bonfire Night) koja je nastala na veoma zanimljiv način. Naime, 1605. godine, Gaj Gido Foks učestvovao je u tzv. “Barutnoj zaveri” u pokušaju da ubije kralja Džejmsa I od Engleske. Međutim, plan se izjalovio, a umesto napada barutom, taj događaj ostao je upamćen po prelepo vatrometu koji je u ovoj nesreći slučajno izazvan.

 

Zanimljvosti o vatrometu

1. Tokom Prvog i Drugog svetskog rata, vatromet i svećice bile su zabranjene aktom iz 1914. godine pod nazivom “Akt zaštite kraljevstva”. Razlog je bio jednostavan- bacanjem vatrometa neprijatelji bi otkrivali lokaciju suprotne strane. U Velikoj Britaniji, vatromet je čak bio ilegalan do 1959. godine.

2.Varnice prilikom ispuštanja vatrometa dostižu temperaturu od 1000 do 1600 stepeni Celzijusa. One su 15 puta vrelije od ključale vode!

3. Rakete vatrometa mogu da dostignu brzinu od 150 metara na čas.

4. Prvo vidimo da je vatromet eksplodirao, pa tek onda čujemo prasak, Razlog je jednostavan- svetlo putuje brže od zvuka.

 

nova godina5. Iako je vatromet nastao u Kini (gde je stablo bambusa punjeno i bacano u vatru), zapravo su Italijani oko 1830-ih godina osmislili lansiranje vatrometa i metalni barut u različitim bojama.

6. Prvi vatromet u engleskoj istoriji pušten je tokom venčanja Henrija VII i Elizabete 1486. godine. Vatromet je obožavala i kraljica Elizabeta I, koja je dobila i titulu “Master vatrometa Engleske”, jer je stvorila najbolji vatromet u to vreme.

7. Najveća eksplozija vatrometa odigrala se u Japanu 2014. godine, kada je oboren i rekord. Naime, ovaj vatromet bio je težak 450 kilograma (kao odrasli primerak polarnog medveda), a mogao je da se vidi i na udaljenosti od 800 metara.

8.Norvežani drže rekord u najviše ispaljenih vatrometa od jednom- 540 382 svetleća praska! Ovaj događaj trajao je sat i po vremena.

08/11/2017 15:07

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments