Kako ptice komuniciraju sa ljudima?

04/06/2022 10:56

Kako ptice komuniciraju sa ljudima?

U jednom momentu razigrani i puni ljubavi, a u drugom rezervisani. Sasvim normalno kako i ova bića imaju raspoloženja i promene istog ili pokušavaju na neki način da komuniciraju sa nama, da nam nagoveste šta im prija a šta smeta.

Sa drugim pripadnicima svog reda ili vrste lako komuniciraju ali kako sa nama?

Ukoliko naša ptica ne govori, a i ako govori ovo nije jedini vid njene komunikacije sa nama, posmatrajte njene oči, kljun, krila, glavu, položaj tela, kako bi otkrili šta ptica želi da vam poruči.

Za razliku od ljudi papagaji mogu da kontrolišu širenje i sužavanje zenica. Ukoliko oči trepere i zenice se šire, ptici je ili drago što vas vidi ili je ljuta- posmatrano u kontekstu položaja tela i okolnosti.

Vokalizacija je najizraženija komunikacija ptica pa i u prirodi. Različite vrste imaju različite zvukove za pronalaženje partnera, porodice, opasnost, javljanje i slično.

Opet iako price sa nama nemaju takvu vrstu komunikacije postoje neke osnovne smernice u vokalizaciji: 

  • pevanje, govor, zvižduci-obično su znaci sreće i opuštenosti. znak zdrave ptice koja prosto voli da privuče pažnju i zabavi ljude.
  • Brbljanje i mrmljanje- nejasno mrmljanje je znak zadovoljstva a veoma glasno je obično u fazi kada ptica uči reči. U divljini ptice mrmljaju pred spavanje kako bi uspostavile društvene veze, tako i sa nama pokšavaju isto.
  • predenje- kod ptica je jednako režanju, može biti i znak zadovoljstva ali i uznemirenosti.
  • Kliktanje jezikom- je poziv na igru. to je vreme kada ćete svom pernatom ljubimcu posvetiti paćnju u vidu maženja ili igre, pustiti je iz kaveza uz neku poslasticu jel tada to ptica traži.
  • rika- glasna je znak agresivne vokalizacije, ptice su uznemirene ili osete opasnost.

Krila sem za let služe i za neverbalnu komunikaciju. Tako izvrtanje krila može značiti ljutnju, bolove kod ptice, ztakođe to rade kad sređuju perije pa vas ne mora odmah uplašiti . Ako je ovaj položaj praćen dizanjem i spuštanjem glave ptica je gladna ili spremna za parenje. Podizanje krila je obično znak radosti ili traženje pažnje iako može biti i vežba. Opuštena krila kod ptice mogu biti dobar znak samo ako je ptica jako mlada ili posle kupanja inače su znak bolesti ptice i treba konsultovati lekara.

Rep šire kad žele da dominiraju i kad su spremne na agresiju, dok mahanje repom može biti znak sreće ili radnja neposredno pre vršenja nužde.

Tapkanjem nogama o kavez dominiraju teritorijom, vise naglavačke kad su zadovoljne svojim okruženjem a fenomen „slabijh nogu“ mali prevaranti imaju kada ne žele da se oslone na noge dok ih vraćate u kavez kako bi proveli još vremena sa vama.

Glavom mašu gore dole kada traže pažnju, kliktanje kljunom je znak pozdrava a trljanje kljuna zadovoljstva. Ptica poručuje da je njena teritorija stojeći mirno ali sa nakostrešenim perjem.

Kada ptica čuči sa glavom na dole, mazna je a kada krešti i širi krila spremna je da napadne.

04/06/2022 10:56

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments