Zec voli šargarepu, a miš sir – da li je u pitanju mit?

13/09/2018 13:54

Zec voli šargarepu, a miš sir – da li je u pitanju mit?

Šargarepa nas asocira na zeca, koliko i banana na majmuna ili sir na miša. Crtani filmovi su nas naučili da je reč o omiljenim namirnicama pomenutih životinja. 

Međutim, da li je to zaista tako?

Ovo je samo mit

Da li ste znali da su crtaći napravili veliki problem zečevima? Naime, na mnogim vebsajtovima koji se bave ovim životinjama, ističe se jasno upozorenje da će zečevi sigurno uginuti, ukoliko ih hranite isključivo šagarepama.

Stručnjaci objašnjavaju, da je to isto kao da čoveku stalno dajete šećernu vunu.

Ukoliko vaš zec voli šargarepu, morate mu pažljivo davati sledovanje. Zečevi uglavnom konzumiraju seno i zelene stvari s listovima. Oni čak više uživaju u zelenom delu šargarepe, dok će narandžasti deo u potpunosti zanemariti.

Što se tiče miševa i sira, bitno je da znate, da miševi imaju istančan njuh. Nedavna studija otkrila je da miševi reaguju na ukus, miris i teksturu hrane, te da će odbiti bilo šta što ima jak miris i ukus poput sira. Ono što njih ustvari privlači je hrana sa velikim sadržajem šećera, poput voća. Pa tako, miševe možete uhvatiti uz pomoć slatkiša.

Kako su nastali ovi mitovi?

Sve je počelo sa Duškom Dugouškom i starim filmom Klarka Gejbla “Dogodilo se jedne noći” iz 1934. godine, koji je bio veliki hit. Naime, u jednoj sceni glumac je pričao dok je jeo šargarepu, pa su animatori Duška Dugouška naslikali zeca kako radi to isto, u otvorenoj parodiji te scene koju je publika u to vreme mogla veoma lako da prepozna.

Ovaj potez je bio toliko uspešan, da je prerastao u klasično i prepoznatljivo ponašanje Duška Dugouška.

Kada su miševi i sir u pitanju, postoji jedna popularna teorija, koja nije dokazana. Prema teoriji, miševi su prosto živeli u srednjevekovnim ostavama sa sirom. Međutim, to se dešavalo jer nisu mogli da dođu do druge hrane, zbog načina na koji su namirnice odlagane.

13/09/2018 13:54

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments