Kako su gradovi dobili imena?

08/05/2018 14:52

Kako su gradovi dobili imena?

Neko je i gradovima morao da da ime, zar ne? Da li ste se nekad zapitali kako je Novi Sad dobio ime? I da li je Vladičin Han dobio ime po nekom Vladi? U nastavku teksta vam otkrivamo kako su neki gradovi u Srbiji dobili ime. 

Vladičin Han

Ako poslušamo predanje, Vladičin Han dobio je ime po jednom usamljenom hanu, na carskom drumu, pokraj sela Kalimance. U pitanju je zdanje koje je podigao Stefan Grk, bežeći od Turaka. Ovo utočište kasnije je prodao skopskom mitropolitu i vladici Pajsiju, po kome je han nazvan Vladičin han, a kasnije i naselje koje se oformilo oko zdanja.

Novi Sad

Grad Novi Sad osnovan je krajem 17. veka. Nosio je naziv Racka varoš i Petrovaradinski šanac. Od 1748. nosi naziv Novi Sad.

Zrenjanin

Ovaj grad bio je oko šest stotina godina poznat kao Bečkerek. Na zvaničnoj internet stranici grada stoji da „ne postoje verodostojna objašnjenja o poreklu i značenju imena Bečkerek“. Ime je promenio 1935. godine u Petrovgrad – po kralju Petru I Karađorđeviću. Nakon Drugog svetskog rata nemačka vlast vratila je ime Bečkerek i dodala mu reč “veliki”. Danas ovaj grad nosi ime po narodnom heroju Žarku Zrenjaninu. Od 2. oktobra 1946. godine, nakon oslobođenja grad nosi ovo ime.

Kragujevac

Kragujevac se prvi put pominje u defteru iz 1476. godine, kao Kragujofča ili nekadašnji trg od 32 kuće. Smatra se da je ime dobio po kraguju, vrsti jastreba, koja je danas centralni simbol grba grada.

Leskovac

Prema legendi u okolini mesta na kojem se danas nalazi grad Leskovac, nekada se nalazilo brdo ispod kog je bilo jezero. Nakon što je presušilo, ostala je samo leska. Tako je, pre šest vekova, grad nazvan po njoj. Za vreme vladavine Osmanskog carstva, grad je nosio naziv Hisar, u prevodu tvrđava.

Mladenovac

Legenda kaže da se sa dvojicom braće na Kosovo doselio momak po imenu Mladen, dva veka pre Kosovske bitke. Kada su odlučili da se nastane tom tlu, po imenima braće nastali su i toponimi: Mladenovac po Mladenu, Vlaška po Vlajku i Rajkovac po Rajku.

08/05/2018 14:52

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments