Kako su grčka ostrva dobila ime

27/04/2023 16:28

Kako su grčka ostrva dobila ime

Uvek zanimljiva grčka mitologija i u ovom slučaju umešala je prste. Predstavljamo nekoliko najlepših ostrva Grčke, kao i priče koje se kriju iza njihovih naziva. 

Hios

Ostrvo Hios dobilo je ime po Hioni, Posejdonovoj ćerki. Hioni u prevodu znači sneg. Kada je Hiona rođena, padao je sneg. Legenda kaže da je na ostrvu bila pustinja kada je Posejdon došao, ali je postalo plodno nakon što je pao prvi sneg.

Kefalonija

Ime je dobila po Kefalosu, atinskom vođi i heroju, koji je bio sin Dionisa. Kada je prognan iz Atine zbog ubistva, utočište je pronašao na ovom ostrvu, koje je kasnije dobilo ime po njemu.

Samos

Samos je naziv izveden od mikenske reči sami, što znači brdo ili uzvišenje pored obale. U pitanju je ostrvo bogato brdima i uzvišenjima.

Lefkada

Lefakadi je ime dao Homer, zbog grčke reči lefkas, koja znači belo. Ovo ostrvo poznato je i po belim stenama.

Kos

Ostrvo Kos poznato je po mnogobrojnim pećinama, dok sama reč kos u prevodu znači pećina.

Tinos

Ostrvo Tinos dobilo je naziv po grčkoj reči tanaos što znači dugo, te ova reč tačno opisuje sam oblik ovog ostrva.

Amorgos

Amorgos ostrvo dobilo je naziv po imenu biljke amorgi. Drevni Grci koristili su ovu biljku za pravljenje tkanine, koja je bila jako popularna u antičkoj Grčkoj.

Zakintos

Zakintos nosi ime po sinu kralja Dardanosa od Troje. Nakon što je završena trojanska ekspedicija, Zakintos je sa svojim ljudima iz Troje prešao da živi na ovom ostrvu.

Skijatos

Skiatos je naziv dobio po grčkoj reči skia, što u prevodu znači senka. Ostrvo je bogato zelenilom koje stvara senku, pa se veruje da je upravo zbog ove pojave ostrvo dobilo ime.

Ikaria

Ikaria je dobila ime po čuvenom Ikarusu koji je pokušao da leti uz pomoć krila napravljenim od voska. Nakon što se približio Suncu, vosak se otopio, pa je Ikarus pao u more. Talasi su ga izbacili na ovo ostrvo, koje je nosi njegovo ime.

Krit

Krit je prevodu moćan ili jak, a ime je dobio zbog najveće mornarice.

27/04/2023 16:28

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments