Kako su nastale slamčice?

09/02/2018 12:38

Kako su nastale slamčice?

Ove plastične stvarčice omiljene su kako kod dece, tako i kod odraslih. Pored osnovne namere- ispijanje omiljenog pića, slamčice mogu da se koriste za još mnogo toga. Znate li koliko su slamčice stare?

Kako je nastala prva slamčica?

Sama slamčica, ime je dobila po slami, od čega je u početku i pravljena. Istoričari nisu sigurni ko je dobio ideju da napravi prvo pomagalo za ispijanje pića, ali se veruje da je ova naprava veoma stara. Prve poznate slamčice koristile su se za ispijanje piva, a najstarija, pronađena je u grobnici Sumerana i veruje se da je nastala pre 3.000 godina p.n.e. U pitanju je bila zlatna cevčica sa ukrasima od dragog kamena lapis lazulija.

Istorijat slamčica

Masovnija upotreba započela je 1800-tih godina, kada je pravljena od trave, te je bila lako dostupna i jefitnija. Ipak, imala je nedostatke, jer je bila mekana, pa se lako lomila. Marvin Stoun je 1888. godine napravio moderniju verziju.

Uz to što slamčice koristimo za piće, od njih možemo da napravimo nakit, narukvice, minđuše i ogrklice, ove šarene stvarčice mogu da posluže i kao ukras za kosu, ali i kao lapmion. Sve isključivo zavisi od naše mašte.

Ideje za ukrašavanje uz pomoć slamčica

09/02/2018 12:38

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments