Klimatske promene remete ponašanje beluga kitova

22/02/2018 12:18

Klimatske promene remete ponašanje beluga kitova

Svi znamo da nivo mora raste, te da se morski led smanjuje, a sve to, usled klimatskih promena, utiče na ponašanje životinja, koje se bore da prežive. Najnoviji na meti jesu beli, odnosno beluga kitovi.

Beluga, beli, kit živi u vodama Severnoog ledenog okeana i uz priobalna mora. Svoje stanište najčešće dele sa neobičnim narvalima, s kojima dele i porodicu.

Beluge, uz brojne druge vrste, migriraju usled pomeranja morskog leda. Kako se okean ledi, tako se kitovi sele na jug, ka otvorenim vodama gde se hrane. Uglavnom love uz led, a nekada, i ispod morskog leda. Kada dođe leto, te led počne da se topi, beluge se vraćaju na sever i provode toplije mesece uz zalive reka.

Tim istraživača otkrilis u da usled topljenja leda, beluge moraju da rone dublje u potrazi za hranom. Pre, kitovi su ronili do dubine od oko 50 metara, na 20 minuta, a sada, rone i do 14 metara dublje.

Ova promena nastala je usled nestašice hrane, pa beluge moraju da rone dublje u potrazi za lososom, lignjama i krabama. Zasad nije poznato koliko ova promena utiče na samo zdravlje kitova.

 

22/02/2018 12:18

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments