Koje to životinjske vrste imaju neobične noseve?

04/06/2018 15:31

Koje to životinjske vrste imaju neobične noseve?

Ove retke životinjske vrste, izdvajaju se od drugih životinjskih vrsta po svojim neobičnim nosevima. 

Riba jednorog

Ova vrsta ribe predstavlja jedno od najneobičnijih vrsta iz morskih dubina. Naučnici još uvek nisu otkrili čemu tačno služi rog, osim što ovim ribama pruža više nego neobičan izgled. Razlikuju se po veličini i boji roga.

Goblin ajkula

U pitanju je vrsta ajkule koja je ime dobila po mitološkim bićima, koje karakterišu velike uši i nos. Nos joj pomaže u detektovanju određenih električnih signala.

Slonovska rovčica

Slonovske rovčice ne pripadaju porodici slonova, ni porodici rovčica. Međutim, stručnjaci navode da je ova vrsta povezana sa obe životinjske vrste.

DNK analiza je pokazala da pripadaju grupi Afroterija, sisarima koji vode poreklo od afričkog pretka. Postoji 19 vrsta koje se razliku po boji, ali sve ih karakteriše dugačak nos, idealan za hvatanje insekata.

Slepi miš s nosem u obliku mača

Ova vrsta slepog miša ili Lonchorhina aurita ima dugo ispupčenje, nos, koje u zavisnosti od veličine vrste, može da bude razlilčitog oblika. Ovakav nos predstavlja veliku pomoć pri koncentraciji tokom eholokacije. Mogu se naći na prostorima tropskih šuma širom Centralne i Južne Amerike. Karateristično je i to da ispupčenje na nosu može dostići veličinu istu kao i uši.

Mandril

Mandrili ili Mandrillus sphinx su najveći majmuni, a verovatno i najšareniji sisari na svetu. Kod ove vrste je karakteristično što su mužjaci veći i imaju izraženiju boju od ženki. Takođe, ove majmune karakterišu jarkocrveni nosevi i obrve okružene plavom kožom. Boje se mogu pojaviti i na drugim delovima tela.

04/06/2018 15:31

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments