Legendarna evropska čudovišta

23/09/2020 14:33

Legendarna evropska čudovišta

Mitovi i legende su potreba ljudske mašte od samog razvoja naše rase. Ljudski mozak uglavnom razlaže na dobro i zlo i jako voli da nepoznato poveže sa nadljudskim, zastrašujućim nekad i zlim. Tako legende uvek imaju svoja čudovišta. Neka privlače turiste a neka su inspiracija velikih lnjiževnih i filmskih dela.

Ova čudovišta su prema legendama vrebala po Evropskim krajolicima.

Kalpie

Veliki vodeni konj koji je vrebao u rekama i jezerima Škotske, no veruje se da može preuzeti i druge oblike kako bi prevarilo žrtve. Kao konj je mamio ljude da ga jašu, potom ih potapalo i proždiralo. 

Ista vrsta čudovišta javlja se i u legendama Otoka Man, Nykuri i na Farskim Ostrvima, Islandu – samo se ovde zove Glasryn. U Irskoj je to Ceffyl Dwr a i čuveno čudovište iz Loh Nesa se ponekad opisuje kao Kelpie.

Strigoi 

To su rumunski vampiri, dolaze u nekoliko vrsta: Strigoi Mort su mrtvi, ustali iz groba, a Strigoi Viu su živi vampiri ili veštice. Verovalo se da ako osoba umre pre udaje ili je živela bolno i žalosno, može se vratiti kao Strigoi. Ovo čudovište se uglavnom opisuje kao crvenokoso, plavooko sa dva srca, može da se pretvori u životinju i pije krv. Strigoji ima čak moć da postane nevidljiv. Može da bude ubijen kolcem u srce, oteran belim lukom i suncem. Inspiracija je mnogim holivudskim klasicima o vampirima.

Basilisk

Drevno legendarno biće koje je sjalo strah u Evropi i severnoj Africi. To je kombinacija zmije, petla, šišmiša, ponekad i drugih životinja. Verovalo se da je toliko otrovan da će čak i ptica ako proleti iznad njega umreti! Plinije Stariji je pisao o ovom stvoru a u srednjem veku su verovali da je krivac za kugu i razna ubistva.

U Baselu, Švajcarska, 1474. godine viđen je kako polaže jaja i potom je osuđen na smrt zbog tog neprirodnog čina, kažu legende. U 16. veku se pojavljuje u Varšavi, Poljska, u nekom podrumu- ali se niko ne usuđuje da priđe toj kući, jedino je jedan osuđenik na smrt ušao u podrum i biva pomilovan zbog hrabrosti.

23/09/2020 14:33

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments