Misteriozne kamene kugle

10/09/2020 11:27

Misteriozne kamene kugle

Savršeno okruglo kamenje ogromnih razmera bez logičnog upotrebnog postojanja i tačne istorije nastanka jedna su od mnogih misterija sveta. Ova krase Kostariku, deo je sačuvan u krugu Narodnog muzeja a deo ko zna gde…

Kada su zaposleni United Fruit Kompanije 1930. godine počeli krčiti zemljište u Diquis dolini Kostarike, naišli su na velik broj okruglih kamenih kugli – od kojih je najveća preko dva metra u promeru, teška više od 16 tona.

Nije utvrđeno kad su tačno napravljenje, niti zbog čega, ali se njihovim tvorcem smatra drevna Diquis civilizacija, zbog čega ih često nazivaju i Diquis kugle. Veruje se i da je kamenje isklesano između 200-te godine pre nove ere i 1500 – te godine posle nove ere. Međutim jedina dostupna metoda za datiranje kamenja je stratigrafija, a većina kugli više nije na svojim originalnim lokacijama.

Ove skoro savršeno okrugle kamene kugle prate brojni mitovi. Od mita da su došle sa legendarnog Atlantisa, o kojem znamo samo iz zapisa grčkog filozofa Platona, pa sve do mitova o čarobnom napitku koji je mogao smekšati kamen i pretvoriti ga u kuglu.

Naravno uvek su tu i oni koji tvrde da su kugle vanzemaljskog porekla. Savršeno okruglog oblika, nejasnog porekla i funkcije.

„Mi zaista ne znamo kako su napravljene“, rekao je John Hoopes, jedan od vodećih svetskih stručnjaka za kamene kugle sa Kostarike. „Ljudi koji su ih napravili nisu ostavili nikakve pisane tragove, a njihova civilizacija je nestala nedugo nakon španskog osvajanja“.

„Postoje neke sfere na kojima se vide tragovi udarca drugim kamenjem. Mislimo da su tako i napravljene, kucanjem kamenja od velike kamenice, sve dok se ne dobije sferični oblik“, dodaje Hoopes.

Danas su gotovo sve kugle izmeštene sa originalnih lokacija. Mnoge su završile kao skupoceni ukras za travnjake, a poznata zbirka od šest kugli se nalazi ispred Narodnog muzeja Kostarike u Sen Joseu.

10/09/2020 11:27

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments