More u kome niko ne može da potone!

20/11/2020 12:24

More u kome niko ne može da potone!

Ovo je slano jezero idealno za neplivače ali ne i bezopasno. Nalazi se u najvećoj depresiji na svetu i okruženo je pustinjom, u njemu se stvaraju bukvalno ostrva soli, a veoma je siromašno životom zbog okrutnih uslova.

Mrtvo more, More smrti ili Lotovo more je slano jezero koje se nalazi između Izraela i Jerusalima. Zbog svog visokog saliniteta, pustinjske klime i depresije u kojoj se nalazi, stvara nestvano lep krajolik, veoma neobilnih pojava.  

Recimo, u ovim vodama niko ne može da potone, zbog visikog saliniteta od oko 34 posto, u ovom moru plutate na površini ali je zato i kretanje i plivanje veoma teško. Idealno je za neplivače ali nije bezopasno- spasioci upozoravaju na gutanje vode koje može biti veoma štetno za mnoge organe a zabranjeno je skakanje i ronjenje u ovim vodama  kako voda ne bi došla u kontakt sa očima.

Ako mislite da je Mrtvo more najslanija voda na svetu, varate se! Od njega su slaniji jezero Asal u istočnoj Africi ( sa 35 posto soli u vodi) i Don Juan Pond na Antartiku ( saliniteta 40 posto). 

Zbog velike koncentracije soli ovo more je vrlo siromašno živim vrstama. Njega nastanjuju samo retke anaerobne bakterije. 

Mrtvo more je i najveća depresija na svetu. Nalazi se na 400 metara ispod nivoa svetskog mora i dubine je nekih 400metara, takođe. Nivo vode ovog jezera ne raste, okruženo je pustinjskom klimom i većina dana broji i 40 stepeni Celzijusa a kiše su ovde veoma retke, odavde voda samo isparava. 

So i minerali iz ovog mora su izuzetno lekoviti. Naročito za bolesti kostiju, krvnih sudova i kože. Još od davnina ovde ljudi dolaze da bi se lečili od kožnih bolesti, uporne psorijaze, artritisa i osteroporoze.

Blatom iz ovog mora su se mazale i egipatske mumije u procesu mumifikacije. Inače je izuzetno lekovito i delotvorno  cilju lepote. 

20/11/2020 12:24

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments