Najspektakularniji vodopad na svetu

05/08/2021 18:06

Najspektakularniji vodopad na svetu

Jedno od sedam svetskih čuda su i predivni slapovi Iguazu. Vodopad se nalazi na istoimenoj reci, Iguazu, i predstavlja prirodnu granicu između brazilske države Parana i argentinske provincije Misiones. Vodopad reku deli na gornji i donji tok i smatraju se najspektakularnijim  na svetu i opravdano uživaju status svetske baštine.

Iguazu naziv potiče iz jezika naroda Gvarani i znači “velika voda”. A kao i svako bogatstvo i ovo je praćeno legendom. Prema istoj mitski bog Gvaranija planirao je da se oženi lepom devojkom Naipi. Međutim, kada je devojka saznala za nameru boga, pobegla je sa svojm voljenim  ljubavnikom Tarobom. Otisnuli su se kanuom u reku, a u kanuu. Besan zbog odbijanja, bog je podelio reku na dva dela, kako bi ljubavnici bili osuđeni na večni pad. I upravu na tom rascepu je nastao ovaj veličanstveni vodopad.

Oni koji su posetili ovo čudo prirode, čini se kao da je priroda sav svoj bes ispustila kroz ovaj vodopad. On se inače nalazi u nacionalnim parkovima Iguazu u Argentini i Iguacu u Brazilu i sastoji se 275 slapova. Pojedini slapovi su visoki do 82 metra, dok je velik deo visok oko 64 metra i širine oko 2,7 metara. Uz ovaj fenomen prirode, nalaze se dva grada: brazilski Foz de Iguacu i argentinski Puerto Iguazu. I upravo su to destinacije iz kojih se kreće u istraživanje vodopada.

Prva osoba koja je posetila, ujedno i onaj koji je otkrio, vodopad, je bila Alvar Nunjez. Ovaj španski osvajač ih je otkrio 1541. godine i prema njemu je nazvan jedan od slapova na argentinskoj strani. Drugo otkrivanje slapova bilo je u 19. veku, i to je učinio Bozellij. Zahvaljujući ovoj dvojici istraživača, danas su vodopadi dostupni za sve zainteresovane.

U blizini slapova postoje i dva međunarodna aerodroma: Cataratas del Iguazu International Airport i brazilski Foz Do Iguacu International Airport. Aerodrom sa argentinske strane je od grada Iguazu udaljen 25 km, dok se brazilski nalazi se između Foz do Iguacu i slapova.

Vodopadi su 1984. godine uvršteni na UNESCO-v popis Svetske kulturne baštine, a 2011. godine su izabrani među novih sedam čuda prirode. Ukoliko planirate putovanje, prema novijim pravilima, fotografije sa brazilske strane vodopada nije dozvoljeno prodavati. Mogu se slikati, ali ne i na njima zarađivati. Argentinske vlasti niisu, za sada, donele takav propis.

 

 

05/08/2021 18:06

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments