Nestaje led koji se formirao hiljadama godina!

21/04/2020 12:26

Nestaje led koji se formirao hiljadama godina!

Skoro je izmerena najmanja ledena kapa na Grenlandu, nakon ubrzanog ritma otapanja koje je počelo prošle godine.

Stručnjaci ističu rizik od ubrzanog porasta nivoa mora usled klimatskih promena.

Ovo masivno topljenje je uzrokovano ne samo povišenim temperaturama, već i modelima atmosferske cirkulacije, koje je postalo češće usled globalnog zagrevanja, što znači da su naučnici potcenili ovaj uticaj na topljenje leda.

Sloj leda na Grenlandu, koji je drugi po veličini u svetu, se rekordno smanjio od početka merenja 1948.

Grenland je izgubio odprilike 600 miliardi tona vode prošle godine, količinu koja će uticati na porast nivoa mora za 1,5 metara. Sloj leda sa Grenlanda pokriva 80% površine ostrva i mogao bi uticati na porast nivoa vode do 7 metara ako bi se otopio u potpunosti. 

Led sa Grenlanda je zaslužan za 20-25% porasta nivoa okeana poslednjih decenija. Ako emisije ugljenika nastave da rastu, ovaj procenat bi mogao biti 40% do 2100, pošto postoji velika neizvesnost kada je u pitanju topljenje leda na Antarktiku, najvećoj ledenoj kapi na planeti.

Najveći broj modela po kojima se rade projekcije koje se tiču topljenja sloja leda na Grenlandu ne obuhvataju uticaj promene modela atmosferske cirkulacije, što znači da bi se zbog toga moglo značajno podceniti dalje topljenje. Uticaji na globalno zagrevanje nekih fenomena kao što su požari u Australiji ili topljenje permafrosta na Arktiku se odvijaju mnogo brže nego što su naučnici prvobitno procenili.

Prema jednoj studiji objavljenoj u septembru prošle godine se procenjuje da bi nivo okeana moga da poraste za jedan metar do 2100, ako emisije gasova sa efektom staklene bašte nastave da rastu.

Topljenje velike količine leda ugrožava stotine miliona ljudi koji trenutno žive na teritorijama koje se nalaze ispod nivoa mora. Ovo takođe, utiče i na promene u slanosti okeana, fenomen koji bi mogao da utiče na morske ekosisteme.

21/04/2020 12:26

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments