Nova saznanja o asteroidu koji je istrebio dinosauruse

29/05/2020 13:06

Nova saznanja o asteroidu koji je istrebio dinosauruse

Čuveni asteroid koji je delimično smatran odgovornim za izumiranje dinosaurusa je pratio najopasniju moguću putanju za prekrivanje cele planete gustim oblakom gasova i prašine.

Krater Čiksulub, sa prečnikom od oko 180 km, je formiran pre 66 miliona godina, prilikom udara meteorita prečnika 15 km, koji je udario na mestu današnjeg poluostrva Jukatan u Meksiku.

Kontakt sa Zemljom je uzrokovao neočekivani šok, koji je uzrokovao nestanak tri četvrtine vrsta koje su tada naseljavale Zemlju, uključujući i dinosauruse.

Putanja ovog meteorita, koja je do danas ostala misterija, je rekonstruisana u 3D simulaciji.

Kontakt sa Zemljom je uzrokovao katastrofu za dinosauruse, a nova istraživanja ukazuju na to da su njegove posledice bile gore nego što se do sada mislilo.

Ovo nebesko telo je pratilo putanju od severo-istoka ka jugo-zapadu i udarilo je u tlo pod uglom od 60 stepeni.

Do sada se mislilo da je asteroid došao iz pravca jugo-istoka i da je njegov uticaj bio manji. Prema digitalnim simulacijama, centar kratera se blago naginje ka jugo-zapadu.

Ugao do 60 stepeni predstavlja jedan od najsmrtonosnijih, pošto je pod ovim nagibom moguće ispuštanje najveće količine materija u atmosferu, brzinom koja je dovoljna da okruži planetu oblakom gasa i prašine.

Udari koji su pod uglom od oko 90 stepeni formiraju najveće kratere, ali uzrokuju sporije ispuštanje materija u atmosferu i njihovo širenje na manje distance.

Prema informacijama dobijenim 3D rekonstrukcijom, baziranim na sakupljenim geološkim činjenicama u ovom nalazištu, udar je stvorio ogroman krater, dubine 30 km, tako da on nije mogao ostati otvoren. On se srušio pod sopstvenom težinom.

Ovom prilikom su miliarde tona sumpora dospele u atmosferu, stvarajući sloj koji je blokirao sunčevu svetlost, smanjujući mogućnost procesa fotosinteze i uzrokujući hlađenje klime, izazivajući na ovaj način “nuklearnu zimu” i masovno izumiranje velikog broja vrsta, između ostalog i dinosaurusa.

29/05/2020 13:06

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments