Pronađena nova vrsta dinosaurusa!

01/04/2020 09:33

Pronađena nova vrsta dinosaurusa!

Na teritoriji američke države Nju Meksiko je pronađen fosil nove vrste dinosaurusa sa krilima, koji je do sada bio nepoznat naučnicima.

Dineobellator notohesperus, kako su ga naučnici nazvali je bio rođak Velociraptora i živeo je u isto vreme kad i Tiranosaurus reks.

Dineobellator notohesperus je živeo u Kasnoj kredi (ili Gornja kreda kako je mnogi nazivaju, odnosno drugi deo perioda Krede), pre 67 miliona godina. Ovaj dinosaurus je bio jedan od poslednjih predatora sa krilima. Bio je visok jedan metar i veoma okretan, zahvaljujući jedinstvenom repu.

Fosili ove vrste su nalaženi i ranije. Deo skeleta je bronađen još 2008, u Bazenu San Huan, u Nju Meksiku, ali je tek kasnije pronađen kompletan skelet. Tek se analizom celog skeleta moglo sa sigurnošću utvrditi da se radi o novoj vrsti.

Naučnici misle da su preci ove vrste dinosaurusa migrirali iz Azije u Severnu Ameriku, gde su evoluirali u novootkrivenu vrstu. 

Pripadnici ove vrste su imali ekstremno jake kandže, sa kojima su mogli hvatati manje životinje, najverovatnije price i guštere. Krila su im služila za letenje, ali i kao oružje u borbi sa drugim dinosaurusima. 

Imali su jedinstvene repove, nekarakteristične za dinosauruse i slične gepardovim. Zahvaljujući ovim repovima su bili veoma okretni. Oni su im pomagali da održe i naglo promene pravac.

01/04/2020 09:33

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments