Od čega zavisi kakvu će boju očiju imati dete?

26/10/2017 16:01

Od čega zavisi kakvu će boju očiju imati dete?

Boja očiju se kreće od uobičajene smeđe do najređe zelene boje, a kombinacija boje očiju roditelja određuje i koju boju očiju će imati dete.

Pored standardnih plavih, smeđih i zelenih, određene genetske mutacije mogu dovesti do pojave crnih, ljubičastih ili pak crvenih očiju. Sama boja je nasledna poligenska osobina.

Boja očiju kod dece

Ukoliko oba roditelja imaju plave oči, dete će u 99% slučajeva imati iste oči, a samo 1% je šansa da ima zelene. Nemoguće je, prema genetskim pravilima, da dete plavookih roditelja ima smeđe oči.

Ukoliko pak jedan roditelj ima plave, a drugi zelene oči, dete ima podjednake šanse da ima i zelene i plave oči, dok smeđe ne može imati.

Kada su u pitanju zelenooki roditelji, dete može imati zelene oči (75%), dok su šanse za plavim očima 25%, a za smeđim ne postoje šanse.

Ukoliko jedan roditelj ima plave, a drugi smeđe oči, dete može da ima smeđe ili plave oči, dok su šanse za zelenim gotovo nemoguće.

Ukoliko je kod roditelja prisutna mešavina smeđih i zelenih očiju, dete ima 12% šanse da ima plave oči, 7%  šanse zelene i 50% šanse smeđe oči.

Oba smeđooka roditelja mogu da dobiju dete sa svim bojama očima i to u procentima: plave 19%, zelene 7% i smeđe 74%.

 

 

 

 

26/10/2017 16:01

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments