Od majke inteligencija, od tate intuicija?

10/05/2021 12:49

Od majke inteligencija, od tate intuicija?

Britanski istraživači tvrde da deca inteligenciju nasleđuju od majke. Kako navode u svojoj studiji, geni za oštroumnost prenose se X hromozom i ako dolaze od oca mogu da budu deaktivirani. Naučnici iz Glazgova su otkrili da genetski profil majke određuje stepen inteligencije, a da otac možda nema nikakvog uticaja na to.

Kako dalje prenosi Independent, naučnici veruju da geni, koji se od oca nasleđuju, za napredne kognitivne funkcije, mogu se automatski deaktivirati. Laboratorijske studije na miševima pokazuju da su životinjice, s većom količinom majčinih gena, razvili veće glave i mozgove. Međutim, mala tela, dok su kod onih sa očevim genima imali manje mozgove i veća tela.

Tokom istraživanja, naučnici su identifikovali ćelije: one koje sadrže samo majčinske ili očinske gene i to u šest različitih delova mišjeg mozga. U delovima limbičkog sistema sakupile su se ćelije koji učestvuje u funkcijama kao što su seks, hrana i agresija. Međutim, njih nisu pronašli u cerebralnom korteksu koji je odgovoran za zaključivanje, rasuđivanje, jezik i planiranje.

Svoje tvrdnje istraživači su potvrđivani i kroz razgovore sa preko 12.600 osoba starosti između 14 i 22 godine i to od 1994. godine do danas. Uz podatke koje su saznali tokom ispitivanja na laboratorijskim miševima, naučnici su u intervjuima uzimali u obzir i stepen obrazovanja ispitanika, ali i njihove rase i društveno-ekonomski status.

pročitajte još i: Čitanje utiče na razvoj inteligencije kod dece

Studije sugerišu, da genetika nije jedini faktor koji utiče na inteligenciju, jer oko 60 odsto je ono nasledno, dok na preostalih 40 odsto utiče okruženje. Uz to, majke imaju “izuzetno važnu ulogu u negenetskom delu inteligencije”, te sama veza između njih blisko povezana s inteligencijom.

Tome u prilog ide studija naučnika sa Univerziteta u Vašingtonu, koja kaže da je “stabilna emotivna veza između majke i deteta ključna za rast pojedinih delova mozga”. Istraživači su posmatrali majke i njihovo ophođenje prema svojoj deci tokom sedam godina. Oni su, naime otkrili da su deca, koju su majke emotivno podržavale, i kojima su bile ispunjene intelektualne potrebe, imaju u proseku 10 odsto veći hipokampus s 13 godina od dece koja su bila uskraćena za tu vrstu podrške. Inače, kako se navodi u studiji, “hipokampus se povezuje s pamćenjem, učenjem i reagovanjem na stres”.

možda vas zanima i : Sarkastični su samo inteligentni ljudi

Jaka i stabilna veza detetu pruža osećaj sigurnosti, a zahvaljujući kojem ono može da istražuje svet i razvija samopouzdanje za rešavanje probleme. Američki naučnici kažu još i da uloga očeva nije zanemarljiva u razvoju inteligencije deteta. Kako navode intuiciju i emocije deca mogu da naslede od očeva, a one doprinose razvoju inteligencije.

 

10/05/2021 12:49

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments