Ove životinje, pored medveda, imaju zimski san

29/11/2017 16:17

Ove životinje, pored medveda, imaju zimski san

Hibernacija, odnosno zimski san, je neverovatna sposobnost životinja, razvijena u cilju preživljavanja. Da li znate da medvedi, iako napoznatiji po ovome, nisu jedine životinje koje imaju zimski san?

Puževi

Puževi zapravo mogu da zapadnu u zimski san svaki put kada vremense prilike postanu ekstremne, odnosno i kada je hladno i kada je toplo.

Kornjače

Budući da ne mogu da regulišu telesnu temeraturu, kornjače će zapasti u zimski san čim temperatura bude niska. Takođe, i slatkovodne kornjače tokom zimskoh perioda miruju u vodi.

Mrmot

Ovaj sisar je poznat po tome da ima zimski san, a on tradicionalno u SAD, predviđa kakvo će vreme biti. Njegov zimski san traje do 5 meseci, a u tom periodu, otkucaji srca mu se sa od 80 do 100 u minuti, smanju na pet do 10!

Zmije

Vreme koje zmije provedu u zimskom snu zavisi od lokacije u kojoj žive. Skoro pa sve zmije u jednom trenutku hiberniraju, od nekoliko nedelja, do nekoliko meseci.

Kolbiri

Ova ptica ne zapada zapravo u zimiski san, ali kada je hladno, ona se “ukoči” kako bi usporila svoj metabolizam i trošenje energije.

Slepi miševi

Slično kolibrijima, i slepi miševi se takođe ukoče kada su temerature niske.

Pčele

Postoji mnogo kontroverzi o tome da li pčele hiberniraju, a odgovor se krije u samoj vrsti. Dok neke prežive skupljajući se u grupe i hraneći se skupljenom hranom, druge pčele spavaju.

Bubamare

Verovatno ste već primetili da tokom jeseni, bubamare se negde skupljaju u grupe. One se tako pripremaju za hibernaciju, tražeći grupu i tako se zajedno greju dok traje zima.

29/11/2017 16:17

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments