Ovo je najveća piramida na svetu

18/06/2023 16:36

Ovo je najveća piramida na svetu

Najveći hram u Čoluli dugo se skrivao ispod guste džungle.

U pitanju je zdanje mnogo šire od poznate Keopsove piramide u Gizi.

Veličanstveno zdanje – hram u Čoluli

Mnoge astečke građevine, odnosno piramide i utvrđenja, nestali su u plamenu, tokom osvajanja Ernana Kortesa, 1519. godine. Kako su kolonizatori naseljavali područje, vremenom su nikle i nove građevine, pa tako danas Čolula ima crkvu za svaki dan u godini. Kruna svih 365 građevina je Crkva Gospe od zdravlja, koja se nalazi na vrhu formacije. Isti taj vrh, kolonizatori su posmatrali kao planinu, međutim, ono krije veliku tajnu. Naime, ispod ove male crkve i bogate vegetacije, nalazi se veličanstveno zdanje, drevna piramida.

Velika piramida je visoka oko 60 metara, široka oko 450 metara, dok njena zapremina iznosi oko 4,45 miliona kubnih metara.

Ginisova knjiga rekorda prepoznala ju je kao najveću piramidu na svetu, koja je ikada sagrađena.

Nakon što je Kortes stigao u Meksiko, hram je bio star najmanje hiljadu godina, procenjuju stručnjaci. Niko nije znao da je reč o sveučilištu, sve do 1910. godine, kada je započela izgradanja bolnice.

Malo toga je poznato o istoriji ovog utvrđenja. Stručnjaci su do sada ustanovili da je izgradnja započeta oko 300 godine pre naše ere.

Arheolog sa Univerziteta u Bostonu, Dejvid Karbaljo, navodi da su arhitekte došle sa različitih krajeva sveta i da je piramida ustvari delo nastalo pod uticajem različitih kultura.

Kako je velika piramida ostala dugo skrivena?

Prema legendi, veruje se da je lokalno stanovništvo prekrilo Veliku piramidu, kada su saznali da Španci stižu, kako bi je zaštitili. Međutim, stručnjaci objašnjavaju da je prekrivena slučajno, zahvaljujući silama prirode.

Piramida je izgrađena od opeke, koja je nastala mešanjem blata sa materijalima poput peska i slame, a potom stvrdnula na suncu.

Spoljna cigla dodatno je prekrivena zemljom, a veruje se da su na hram sleteli insekti crvene, žute i crne boje. Cigle od blata izuzetno su izdržljive pa tako mogu potrajati i hiljadama godina u suvim klimama. U vlažnom Meksiku tlo je pogodno za razvoj biljaka, što objašnjava i postojanje guste džungle.

Kada je otkriveno da se u planini ispod crkve nalazi astečki hram, stručnjaci su omogućili ljubiteljima ove kulture da provire u deo prošlosti mazoameričkih naroda.

Danas se mogu istražiti tajne ove Velike piramide u Čoluli, zahvaljujući mreži tunela koji su izgrađeni početkom 20. veka.

18/06/2023 16:36

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments