NASA planira misiju na Saturnov mesec

14/04/2020 14:13

NASA planira misiju na Saturnov mesec

NASA je objavila da su u toku pripreme za misiju ka Titanu, najvećem satelitu Saturna, dok veći broj naučnika pokušava da ubedi Agenciju da je potrebna i misija ka susednom satelitu Enkeladu, koji obećava kada je u pitanju potraga za znakovima života.

Enkelad je mali i zaleđen satelit, o kom se više informacija dobilo zahvaljujući misiji sonde Kasini, koja je završena 2017. godine. Ova sonda je poslala informaciju da se ispod leda, na ovom satelitu nalazi okean. Takođe, otkriveno je i da Enkelad izbacuje oblake čestica iz okeana u svemir, kroz fenomene slične gejzirima. Ovaj fenomen je glavni motiv zbog kog naučnici žele da prouče malo bolje ovu planetu.

Enkelad je jedina sredina za koju je utvrđeno da se na njoj može živeti. Sledeći korak koji planiraju naučnici jeste traženje znakova života u okeanu ovog satelita.

U Sunčevom Sistemu postoje i drugi svetovi na kojima se nalaze okeani, a to su Evropa, koja je Jupiterov satelit i Titan, najveći Saturnov sateliti, za koji NASA planira misiju. Enkelad je ipak drugačiji u odnosu na pomenuta dva satelita. On je jedini na kom se odvija izbacivanje čestica iz okeana u svemir, zbog čega je relativno lako proučiti sadržaj okeana. Nema potrebe za konstruisanjem sonde koja bi sletela na Enkelad i potom bušila debeli sloj leda, da bi se stiglo do okeana, zbog čega je istraživanje mnogo lakše.

Okean ispod leda na Enkeladu bi mogao proći kroz sopstvenu genezu, koja te totalno drugačija od one koja se odigrala na Zemlji. Možda na ovom satelitu nema života, ili se možda nalazi u prebiotičkoj fazi.

Kakva god da je situacija u vodama Enkelada, istraživanje njenog sadržaja bi moglo dovesti do izvanrednih otkrića.

14/04/2020 14:13

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments