Pipi Duga Čarapa napunila 70 godina

17/11/2015 10:29

Pipi Duga Čarapa napunila 70 godina

Pipi Duga Čarapa, najpoznatija pegava devojčica na svetu ove godine puni 70 godina. Delo švedske autorke Astrid Lindgren prvi put je izašlo 1945. godine, dok su dve poslednje priče ištampane 2000. godine.

Ime za pegavu devojčicu izabrala je autorkina ćerka, Karin. Priča je nastala kada je Karin koja je bolovala od upale pluća želela da joj majka ispriča priču o devojčici punoj avantura.

Pipi ima devet godina, veoma je neobična i poseduje super moći.  Pomalo podseća na Petra Pana, jer kao i on odbija da odraste. Živi u malom švedskom selu u kući koja se zove Vila Vilekula. Osim nje, u Vili Vilekuli žive i njena dva prijatelja – konj, čije ime se u originalnim delima ne pominje, i majmun Gospodinom Nilsonom.

pipi-duga-carapa

Pipi nema roditelje, niti bilo koga ko bi se starao o njoj. Pored svojih ljubimaca, Pipi se sprijatelji sa dečakom i devojčicom iz komšiluka, Tomijem i Anikom Setergren. Njihova majka u početku nije želela da se oni druže sa Pipi zbog toga što je smatrala da je ona nevaspitana i veoma nekulturna, ali kako vreme odmiče shvata da je ona odan prijatelj i da nikada ne bi dovela Tomija i Aniku u opasnost.

Najdragocenije stvari koje Pipi poseduje su torba puna zlatnika, koji su joj poslužili da kupi svog konja, i komoda sa fiokama koje su pune sitnim blagom koje Pipi nalazi tokom svojih pustolovina.

Avanture Pipi Duge Čarape izlazile su u formi slikovnica, knjiga i kratkih priča. Priča o devojčici sa supermoćima dobila je i svoju filmsku verziju 1949. godine, da bi kasnije bila pretočena i u seriju. Pipi je prevedena na 70 jezika.

Autor: Kristina Agić

17/11/2015 10:29

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments