Pitanja iz istorije na koje uvek damo pogrešan odgovor!

26/02/2022 13:11

Pitanja iz istorije na koje uvek damo pogrešan odgovor!

Iako su odavno poznate prave činjenice, na neka od ovih pitanja većina nas daje pogrešan odgovor. U nastavku saznajte da li ste jedni od njih.

Ko je otkrio Ameriku?

Sigurno je vaš odgovor Kristifor Kolumbo? I naravno, niste u pravu. Prvo, na američkom tlu, živeli su američki urođenici još pre 23.000 godina. Oko 400 godina pre Kolumba, viking Lief Erikson stigao je u Kanadu. Kolumbo nije ni kročio u Severnu Ameriku ni na jednom od četiri putovanja, stigao je do Kariba i Centralne, te Južne Amerike. Drugi španski istraživači prvi su stigli u Severnu Ameriku.

Kada je potpisana Deklaracija nezavisnosti?

Amerikanci slave 4. jul, Dan nezavisnosti. Međutim, deklaracija je proglašena 2. jula 1776., ali je potpisana tek 2. avgusta te godine.

“D” dan se odnosi na šta?

U pitanju je trik pitanje- slovo D ne označava ništa, uprkos brojnih pretpostavkama.

Kada je bila ruska revolucija “Crveni oktobar”?

Iznenađenje! Revolucija 1917. godine desila se 7. novembra. Tada, Rusija je uvela julijanski kalendar, te je datum prebačen na 25. oktobar.

Koje je bilo najveće carstvo na svetu?

Džingis Kan je stvorio carstvo koje je bilo veliko 14, 9 miliona kvardatnih kilometara. Britansko carstvo je 1920. godine imalo površinu od oko 22.04 kvardatnih kilometara.

Ko je izmislio automobil?

Davne 1769. godine, Francuz Nikolas Jozef Kugnot stvorio je parno vozilo koje nije moglo da ide ni 4 km na sat. Henri Ford nije pak izmislio auto na benzin, to je učinio Karl Benc 1886. godine. Ipak, Fordovo model T je izdominirao na tržištu.

Koji faraon je vodio izgradnju piramida u Gizi?

Oko 2550. g.p.n.e. faraon Keops lansirao je konstrukciju prve i najveće piramide. Trideset godina kasnije, njegov sin faraon Kefren sagradio je drugu najveću piramidu, kao i Sfingu, a poslednju, gradio je faraon Mikeren. Kleopatra je pak živela bliže osmišljavanju ajfona, nego izgradnji piramida u Gizi.

Najkraći rat u istoriji

Tokom Anglo- zanzibarskog rata 1896. godine, Zanzibar se borio protiv Britanske imperije. Bitka je počela 26. avgusta te godine u 9 sati ujutro, a završila se nakon 38 minuta.

Gde je rođen Adolf Hitler?

Diktator je rođen u Braunau na Inu, u Austriji, kraj granice sa Nemačkom.

 

26/02/2022 13:11

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments