Prva karta morskih čudovišta!

24/12/2020 12:19

Prva karta morskih čudovišta!

Ova vrlo detaljna karta iz 16. veka liči na neku dečiju maštariju, no ona ima ustvari velike važnosti za istoriju srednjeg veka, kako je pored čudovišta ovde ucrtano i dosta kopna, zaliva, laguna, reka, ostrva po preciznim koordinatama. Osim toga mapa čudovišta i nije tako naivna stvar ipak je iza same predstave izmišljenih nemani po sredi neka druga namera.

„Carta marina et descriptio septemtionallum terrarum ac mirabilium“ ili Nautička mapa i opis severnih kajeva i čuda – prva je detaljna mapa i najuticajnija zbirka morskih čudovišta u 16. veku u severozapadnom delu sveta.

Mapa je ištampana 1539. godine na devet drvennih blokova (55×40) koji su sastavljeni u jednu celinu (1.70m x1.25 m). Mapa je kreacija Olausa Mangusa, švedskog patriote i katoličkog sveštenika, kao i pisca koji je crtao u Rimu čak 12 godina. Magnus je u Rim došao u diplomatsku posetu i tamo je i ostao.

Danas postoje dva primerka ove mape – jedan se nalazi u Bavarskoj državnoj biblioteci, a drugi u Upsala biblioteci u Švedskoj. 

Magnusova karta sadrži detaljne opise čudovišta mora, njihove nazive i nazive na latinskom. Oni se u mnogome razlikuju od bilo kojih do tada opisa čudovišta čak i iz istog doba. To je doba neistraženosti kada se verovalo u priče, mitove i čudovišta.

Veruje se da je Carta marini imala još jednu posebnu svrhu i zadatak, a on je bio ekonomsko – politički. Karta je izgleda trebala da otera ribare iz drugih zemalja da uđu u skandinavske vode.

24/12/2020 12:19

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments