Šta bi se desilo kada bi Zemlja prestala da se okreće?

22/01/2018 14:59

Šta bi se desilo kada bi Zemlja prestala da se okreće?

Hipotetička pitanja su uvek zabavna kada je nauka u pitanju, jer nas uvek nateraju da se dobro zamislimo. U nastavku saznajte šta bi bilo kada bi Zemlja jednostavno stala?

Kada bi rotacija stala samo jednu sekundu, na evkatoru, to bi bilo ekvivalentno tome da auto koji ide 1670 kilometara naglo zakoči. Ukoliko biste bili u zgradi, bili biste bačeni na najbliži istočni zid i iskusili biste gravitacijsko ubrzanje 47 puta. Dobra stvar je što vas ovo neće ubiti. Ali ostale stvari bi mogle.

Šta bi bilo kada bi Zemlja stala?

Planeta bi možda bila mirna, ali ništa na njoj ne bi bilo statično, uključujući atosferu i okeane. Samo bi vetrovi duvali četiri puta brže- jače nego najače zabeleženi tornado ikada ( 408 km/h). Onda bi nastali i cunamiji koji bi uništili sve ono što vetrovi nisu.

Što smo bliže ekvatoru, više bismo osetili ove promene. Bez rotacije, okeani bi krenuli ka polovima, gde je gravitacija najjača, i uzrokovali bi zemljotrese koji bi napravili veliki megakontinent oko ekvatora, sa dva odvojena okeana.

Severni okean bi potopio Evropu i Rusiju, a nestali bi i Grenland, Kanada, Čigako, SIjetl i Boston, te Argentina, Čile, Antarktik i Novi Zeland.

Bez rotacije, ne bi postojalo ni magnetskog polja, a ona živa stvorenja koja bi i preživela ovu kataklizmu, umrla bi od posledica radijacije.

 

22/01/2018 14:59

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments