Kako je nastao izgled POWER dugmeta na uređajima?

06/12/2016 15:06

Kako je nastao izgled POWER dugmeta na uređajima?

Čim vidimo power dugme na bilo kom uređaju – odmah znamo čemu ono služi. Ali da li znate kako je nastao baš ovaj dizajn dugmeta?

Osim što izgleda drugačije kako bi se i vizuelno izdvajao od ostalih tastera i dugmića na uređajima, power dugme ima specifičan izgled iza kog stoji zanimljiva i vrlo logična priča.

Naime, logotip power dugmeta nastao je još za vreme Drugog svetskog rata, ali se vremenom menjao, da bi konačan izgled, kakav danas prepoznajemo, nastao 1973. godine.

Tokom Drugog svetskog rata inženjeri su koristili binarni sistem za obeležavanje uključenih i isključenih uređaja, pa je tako broj 1 označavao da je nešto uključeno, dok je 0 bila oznaka za isključeno.

Upravo tako je internacionalna elektrotehnička komisija 1973. godine dizajnirala logo koji danas prepoznajemo, a koji se sastoji od kruga i prave linije unutra – koji je tada služio za označavanje stanja pripravnosti (“standby”).

Ipak, prema odluci Instituta inženjera elektrotehnike i elektronike, ovaj logo je počeo da se koristi kao standarad za uključivanje/isključivanje uređaja.

06/12/2016 15:06

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments