Da li ste znali…

07/09/2015 16:55

Da li ste znali…

Na svetu postoji veliki broj različitih životinja i sve one su posebne na svoj način. Za mnoge zanimljive činjenice o njima malo ljudi zna.

Navike i ponašanje, kao i mogućnosti životinja se pokazuju na različite načine i to je ono što ih sve čini posebnim. Ovo su neke od zanimljih činjenica o životinjama:

Druželjubive kravekrave

Krave imaju svoje prijatelje, čak se u stadima izdvajaju i najbolji prijatelji. Krave su toliko druželjubive i toliko vole svoje prijatelje da mogu biti pod velikim stresom kada su razdvojene od svojih najboljih prijatelja.

Pande – spavalicepanda

Životinje uglavnom imaju svoje “kuće”, odnosno neku vrstu skrovišta u kojima žive. Takođe, neke životinje imaju i svoja mesta tačno određena za spavanje, nešto slično našim spavaćim sobama.

Međutim, pande se po tome razlikuju od drugih. One nemaju posebno mesto samo za spavanje, nego zaspu tako gde se zadese u trenutku kada im se prispava.

Slonov skokslon-veliki

Neke životinje su spretnije, a neke manje spretne u svom kretanju. Pojedine se kreću tako što skaču, kao što su kenguri. Međutim, postoji vrsta životinja koja uopšte nije sposobna za takvu fizičku aktivnost.

Slonovi zbog svog izgleda i konstitucije tela, ne može da skoči.

Srećni psi?pas-mali

Poznato je da psi mašu repom kada su srećni. Često ih možemo videti kako to rade kada se igraju ili kada su pored svojih gazda. Međutim, postoji različito mahanje repa pasa.

Utvrđeno je da psi ne mašu uvek repom na isti način i upravo ova razlika u mahanju repa može nam pokazati tačno kako se psi u tom trenutku osećaju. Ukoliko psi mašu repom udesno to znači da su srećni, ali ako mašu repom ulevo – onda su tužni.

Mačke trkačimaca-kuca

Postoje divlje i domaće mačke. Divlje mačke su tigrovi, risovi, leopardi i druge velike mačke-predatori, dok postoje i one koje su kućni ljubimci mnogih ljudi.

Iako domaće mačke ne žive u divljini, nego najčešće u kućama i stanovima ljudi, one su ipak veoma brze. Domaća mačka može da trči brže od poznatog atletičara, koji se smatra najbržim čovekom na svetu, Jusejna Bolta.

Ovce – lekariovca

Životinje se hrane na različite načine. Neke životinje su mesojedi, neke biljojedi, a ima i onih koje jedu sve. Međutim, nijedna druga vrsta životinja ne obraća pažnju na ishranu kao što to rade ovde.

Naime, ovce mogu same sebe da izleče tako što jedu određene biljke kada su bolesne. Na taj način one mogu same sebi da budu lekari.

Svevideći zečevizeka

Zečevi imaju jako dobar vid. Njihov način života, ali i ishrana utiču na to da im vid bude savršen. Upravo zato se preporučuje svima da jedu šargarepu – jer ona provereno čuva vid, a poznato je da je to jedna od omiljenih namirnica zečeva.

Naravno, koliko god da jedemo šargarepe nećemo moći da imamo vid kakav imaju zečevi. Oni imaju mogućnost da vide sve oko sebe, odnosno vid ima dozvoljva preglednost od 360 stepeni, što im pomaže kada beže od predatora čija su oni hrana.

Pingvini – bračni drugovipingvin

Iako zvuči neverovatno, muški pingvin ne osvaja ženku na način na koji to čini većina drugih životinja, nego je on na neki specifičan način – prosi. Naime, pingvini ženkama nude kamenčić, koji ona može da prihvati ili ne, a ako prihvati oni postaju partneri.

07/09/2015 16:55

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments