Šta je Dan zahvalnosti i zašto se slavi?

25/11/2016 10:22

Šta je Dan zahvalnosti i zašto se slavi?

Dan zahvalnosti se u Sjedinjenim Američkim Državama proslavlja svake godine četvrtog četvrtka u novembru mesecu.

Prvi Dan zahvalnosti obeležen je 1789. godine na preporuku predsednika Džordža Vašingtona i odobrenje Kongresa, a 1941. godine je predsednik Ruzvelt potpisao zakon kojim i zvanično Dan zahvalnosti postaje državni praznik.

Istorija Dana zahvalnosti

Istorija Dana zahvalnosti seže do prvih engleskih doseljenika, a prihvatili su ga kasnije svi doseljenici – bez obzira na to kada su i odakle stigli u Ameriku.

Nakon 66 dana napornog putovanja do dolaska u novi svet, engleski doseljenici su došli do zaključka da bi trebalo da uspostave jednakost među sobom, pa su zbog toga prihvatili jedno zajedničko ime – Pilgrim, što znači hodočasnici.

Oni koji su naselili luku (današnju državu Masačusets) dobili su ime Plimut. Kraj njihovoj sreći i zanosu došao je brzo kada su se suočili sa poteškoćama u pronalaženju hrane. U tome su im pomogli lokalni Indijanci koji su im obezbedili hranu i što je još značajnije – naučili ih da uzgajaju kukuruz i drugo povrće.

Prvi Dan zahvalnosti u Plimutu, slika Dženi A. Brounskomba (1914)

Prvi Dan zahvalnosti u Plimutu, slika Dženi A. Brounskomba (1914)

Već naredne godine na jesen kada su hodočasnici uspeli uzgoje dovoljno hrane kako bi preživeli zimu – proslavili su to bogatom trpezom koju su podelili sa Indijancima.

Kao i na prvoj trpezi u znak zahvalnosti, tradicija je ostala da se Dan zahvalnosti proslavlja uz bogatu trpezu na kojoj je, između ostalog i divlja ćurka, koja je vremenom postala simbol ovog praznika.

25/11/2016 10:22

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments