Šta (ne)znate o fudbalu?

12/08/2021 14:06

Šta (ne)znate o fudbalu?

Fudbal je planetarno popularni sport i gotovo da nema osobe koja bar jednom nije šutnula loptu. U Americi ga zovu soccer, dok je u ostatku sveta poznat kao fudbal, iako se prvobitno zvao basket-ball, jer su u početku golovi bile korpe od pruća. Smatra se da je fudbal nastao početkom XIX veka u londonskom zatvoru “Newgate” i to tako što su zatvorenici, kojima su ruke bile odsečene zbog krađe, počeli da se međusobno loptom dodaju nogama.

Nakon te prve “utakmice” fudbal je bio oslobođen zatvora i svet je osvoji vrlo brzo, te je za dva veka postao najpopularniji sport na planeti. Inače, najveća pobeda ikada, ostvarena je u prvenstvu Madagaskara. Utakmicu su igrali klubovi AS Adema i SO l’Emyrne. AS Adema je pobedio rezultatom do 149:0.

Najbrže dodeljen crveni karton bio je za fudbalera Lee Todda, koji je opsovao nakon sudijskog prekida igre. Tako je ovaj fudbaler upisan kao rekorder u dobijanju crvenog kartona – nakon samo 2 sekunde igre. A, tokom utakmice u Paragvaju 1993, između Sportivo Ameliana i General Caballera, sudija je udelio 20 crvenih kartona.

možda vas zanima i: Ko je uveo žute i crvene kartone u fudbal?

Najbrži go postigao je Urugvajac Rikardo Olivera za tim Rio Negro i to u trećoj sekundi. A najviše golova u karijeri postigao je Brazilac, Artur Fridernih, a mrežu je zatresao 1329 puta. Pele je na drugom mestu je sa 1281, a treći je Nemac, Granz Binder sa 1006 golova.

U Demokratskoj Republici Kongo, oktobra 1998. godine na fudbalskouj utakmici,  grom je ubio 11 igrača jednog tima, a 30 osoba je bilo povređeno. Za razliku od njih, igrači protivničkog tima nisu imali nijednu povredu. A, Arthur Wharton je bio prvi crnac koji je profesionalno igrao fudbal.Igrao je za englesku ligu i to u klubu Rotherham United 1889. godine.

Fudbalski rat počeo je 14. jula 1969. godine i trajao je 100 sati. Borili su se Honduras i Salvador, a zbog svađe, koja je na kraju okončana sa preko 2.000 mrtvih. Sve je počelo zbog poraza Hondurasa nad Salvadorom od 3:0, u okviru kvalifikacija za prvenstvo sveta u Meksiku 1970 godine.

Prvi zvanični televizijski prenos fudbalske utakmice bio je 1937. godine i to meč izmđu prvog i drugog tima Arsenala. A, 1998. godine u Andover and District Sunday League, engleski sudija Martin Sylvester je sam sebi pokazao crveni karton, nakon što je uočio propust. U državi Misisipi fudbal je zvanično bio zabranjen sve do 1991. godine.

12/08/2021 14:06

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments