Stižu nam “moderni” Štrumpfovi!

05/12/2018 10:47

Stižu nam “moderni” Štrumpfovi!

Javnost je prvi put upoznala štrumpfove pre 60 godina, kada su se pojavili u belgijskom stripu. Popularnost koju su stekli prevazišla je granice njihovog malog sela u šumici.

Belgijski sajt “Fokus on Belgium”, preneo je vest koja će oduševiti mnoge, a to je da belgijska televizija snima animiranu seriju u 3D produkciji.

Mali plavi

Simpatična stvorenja plave pojavila su se 1958. godine u časopisu o stripu Spiru kao “Flauta šest štrumpfova” (La flute à six schtroumpfs).

Nakon godinu dana dobili su i svoj mini – strip.

Pjer Kilifor, autor stripa, poznatiji kao Pejo primetio je sve veće interesovanje za simpatična bića, pa je kreirao posebne likova sa određenim karakterom – Velikog štrumpfa, Štrumpfetu, Mrguda, Licka, Gricka, Mazala, Kefala, Smorka, Trapu, Snevka i Škrabala.

Šest decenija kasnije štrumpfovi su i dalje popularni i prisutni. Ovi simpatični junaci popularni su u celom svetu o čemu svedoče i brojni zabavni parkovi.

Štrumpfovi su postali međunarodne ikone i sveprisutni ambasadori Belgije.

U Belgiji kao i u Francuskoj postoji razvijena kultura čitanja stripa. Mnogi junaci kao što Štrumpfovi, Asteriks, Spiru i Fantazio, Talični Tom, Tenten i Mačak, postali svetski popularni sa crtanim i dugometražnim filmovima

FOTO:Youtube/Printscreen

05/12/2018 10:47

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments