5 zanimljivih činjenica o žabama

15/06/2023 15:08

5 zanimljivih činjenica o žabama

Da li ste znali da ne dolaze baš sve žabe na svet kao punoglavci? Ili da pojedine ženke rađaju mladunce kroz usta? A da li ste čuli za džinovsku žabu?

Predstavljamo vam nekoliko zanimljivih činjenica o žabama, koje verovatno niste znali.

Ne dolaze sve žabe na svet daleko od majke

Većina žaba izleže se iz jaja, međutim, postoje i vrste poput afričke Nectophrynoides. Naime, ženka ove vrste, rađa sama. Kako je to moguće? Jajašca ostaju u jajovodu majke, gde se potom razvijaju i na svet dolaze kao formirane male jedinke.

Čin rađanje kroz usta

Za vrstu Rheobatrachus bilo je karakteristično polaganje jaja, nakon što ih mužijak oplodi. Sam proces dolaska na svet ove vrste žaba je drugačiji nego što je uobičajeno. Naime, ženka guta oplođena jaja, dok digestivni trakt blokira prolaz enzimima,pa se jajašca razvijaju u mladunce. Zatim, ženka rađa mladunčad kroz usta. Ova vrsta je nažalost izumrla sredinom osamdesetih.

Džinovske žabe

Džinovska žaba ili najveća žaba na svetu teška je 3,2 kilograma i može dostići visinu do 38 centimetara. Ova vrsta nastanjuje područje u zapadnoj Africi.

Gutanje očima

Jedna od bizarnih činjenica kada su žabe u pitanju je i karakteristika koja je odlika nekoliko vrsta. Naime, mnogi pripadnici ove vrste upotrebljavaju očne jabučice za gutanje.

Test za trudnoću

Sredinom prošlog veka, verovali ili ne, žabe su se koristile za utvrđivanje trudnoće. Naučnici objašnjavaju ovaj fenomen, a reč je o hormonima u urinu koji stimulišu ženku određene vrste da izbaci jajašca.

15/06/2023 15:08

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments