Osećaju li delfini tugu za stradalim članom?

19/06/2018 14:44

Osećaju li delfini tugu za stradalim članom?

Naučnici sa Univerziteta u Portugalu sproveli su istraživanje, kako bi otkrili na koji način delfini reaguju kada ostanu bez člana porodice.

Naime, utvrđeno je da delfini zaista tuguju.

Gubitak člana porodice

Kako delfini reaguju na gubitak pripadnika svoje vrste sa kojim su bili u bliskoj vezi, otkrivaju nam stručnjaci sa Univerizitetu u Portu.

U okviru istraživanja posmatrani su delfini Atlantskog okeana, a rezultati posmatranja doveli su do zaključka da delfini itekako tuguju, odnosno prolaze kroz određeni period tugovanja.

Pogledajte i: Kako delfini dišu i spavaju

Istraživanje je obuhvatilo dve studije slučaja tugovanja.U pitanju su dva video zapisa, koja su prošla kroz stručnu analizu.

Prvi snimak zabeležio je član posade broda, na kom se vidi kako četiri odrasla delfina svojim telima pridržavaju uginulo mladunče skoro trideset minuta, pre nego što su ga ostavili i nastavili svoje putovanje.

Drugi slučaj prikazuje ženku koja na površini vode održava uginulo mladunče.

Vođa tima koji je sprovodio ova istraživanja, Filipe Alkvares, naveo je da su delfini u Atlantskom okeanu veoma inteligentna stvorenja.

Pored delfina i druge životinjske vrste tuguju za svojim bližnjima, to su majmuni, slonovi, foke i verovali ili ne, morske ribe.

19/06/2018 14:44

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments