Da li ptice mogu da spavaju dok lete?

25/08/2016 12:36

Da li ptice mogu da spavaju dok lete?

Pticama je dugo pripisivana sposobnost da spavaju dok lete, a naučnici su pokušavali da nađu način na koji bi dokazali ovu tvrdnju ili je opovrgli.

Upravo su se i nemački naučnici zainteresovali za pitanje – da li ptice zaista mogu da spavaju dok lete – i odgovor su konačno pronašli.

Bilo je potrebno saznati šta se dešava u vazduhu, pogotovo prilikom dugog letenja koje može da traje danima i nedeljama bez prizemljenja. Naučnici nisu bili sigurni da li ptice za to vreme nekad spavaju ili samo odmaraju jednu polovinu mozga – kao što to na kopnu rade patke kada se trude da izbegnu predatore.

ptice let more

Merenjem moždane aktivnosti ptica tokom dugih putovanja (pogotovo morskih ptica koje su poznate po tome da čak nedeljama lete iznad okeana tragajući za ribom) naučnici su uspeli da dokažu da ptice u letu mogu da isključe jednu polovinu mozga – što su i predpostavljali, ali dokazano je i da ptice imaju sposobnost da istovremeno “zatvore” obe moždane polovine.

Zahvaljujući malim uređajima, koje su naučnici sa Ornitološkog instituta Maksa Planka prikačili na 15 odraslih ženki velikih brzana, uspešno je zabeležena spora faza sna i faza brzih pokreta očiju, odnosno REM faza sna.

Takođe, zahvaljujući ovom uređaju zabeleženo je i da su ptice u toku dana uvek budne i aktivne, a kada zađe sunce dolazi do stanja plitkog sna, zahvaljujući čemu se ptice odmaraju na svojim putovanjima dužim i od 3.000 kilometara bez prekida.

25/08/2016 12:36

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments