Mrki medvedi u Srbiji

26/05/2021 13:37

Mrki medvedi u Srbiji

Na obroncima Radan planine u selima Trnov Laz i Tovrljane pojavio se mrki medved. Ove životinje inače ne borave u tom kraju, a kako je agenciji Beta rekao učitelj iz Tovrljana, Marko Čikarić, pre nekoliko dana primećeni su tragovi mrkog medveda.

On je rekao i da meštani tvrde da je medved noćivao u selu Trnov Laz kao i da je uništio jednu od 50 košnica, pa se zasladio medom. A po rečima upravnika Lovišta “Toplica” u Prokuplju Vladana Lazića, mrkog medveda na Radan planini, Vidojevici i u kopaoničkom kraju do sada nije bilo. Informacije o pojavi mrkog medveda u krajevima što su Gledićke planine, Suvobor, Rudnik, planina Kukavica, dobijao je u poslednjih par godina i Zavod za zaštitu prirode Srbije. Zato se sumnja da je ova životinja u potrazi za hranom došla iz istočne Srbije preko Rgajske na Radan planinu.

saznajte i kako je Banda makakija oterala ljude u kaveze

A pre pet godina na području Nacionalnog parka Tara, u okviru projekta Svetske organizacije za prirodu (WWF) “Zaštićena područja za prirodu i ljude” uspešno su uhvaćena, a zatim i markirana tri mrka medveda. Ove životinje su ugrožene, pa su i strogo zaštićene, kako bi se vrste očuvala.

U Srbiji ima oko 67 odsto zaštićenih sisara, među koje se svrstavaju i mrki medvedi i zahvaljujući tome poslednjih godina raste njihova populacija. Na Zlatiboru danas živi desetak jedinki ovog medveda. Međutim, na Tari ih ima najviše, gde se pretpostavlja da ih ima oko 90. Ukupno ih u Srbiji imam između 150 i 200, koji su stalno naseljeni.

Pošto medveda vole širinu i slobodu moguće je i da se sele u druge delove Srbije. Stručnjaci upozoravaju, da ukoliko neko želi da poremeti migraciju ili ubije ovu životinju, kazna za odstrel medveda je milion dinara. U međuvremenu stalno stanište sve više medveda nalazi i na planini Goliji u okolini Ivanjice.

pročitajte još i: Nestanak polarnog medveda

Inače, mrki medved je najkrupniji predator Evrope. Oni pretežno noću idu u potragu za hranom, pa su dnevni susreti sa medvedima izuzetno retki. Stručnjaci kažu da se ne bi trebalo plašiti medveda, jer se oni uvek povlače pred ljudima. Jedina šteta koju mogu da naprave jeste ona na poljoprivrednim kulturama, u pčelinjacima i stočnom fondu. Međutim, država svaku štetu te vrste nadoknađuje. Zlatiborski lovci objasnili su da gazduju na 57.000 hektara te da su bliski susreti sa medvedima retkost.

 

26/05/2021 13:37

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments