Najdugovečnije rase pasa

25/08/2015 16:43

Najdugovečnije rase pasa

Patuljasti šnaucer

Ova rasa pasa može da živi u proseku od 12 do 15 godina i često su fizički aktivni i u poznim godinama života.

patuljasti-snaucer

bigl

Bigl

Bigl je rasa koja je veoma dobar prijatelj deci, jer su veoma poslušni i aktivni – vole da se igraju. Oni mogu da žive kao i šnauceri – od 12 do 15 godina, a najdugovečniji bigl je živeo čak 27 godina.

Mops

Još jedna rasa pasa koja može da doživi i 15 godina. Veoma su popularni zbog svog karaktera koji je snažan čak i u njihovim poznim godinama.

mops

lasa-apso

Lasa apso

Ova vrsta pasa vodi poreklo sa Tibeta, a takođe mogu da žive u proseku od 12 do 15 godina. Smatra se da su ovi psi jedna od najstarijih vrsta pasa na svetu. U hramovima Iama je uzgajan kao sveta životinja.

Maltezer

Kao što i ime kaže – ova vrsta pasa dolazi sa Malte, a smatra se da imaju jako dugu tradiciju. Maltezeri su još jedna vrsta pasa koji mogu da dožive i 15 godina.

maltezer

toj-pudla

Toj pudla

Ova vrsta pudle ima malo drugačiji izgled od ostalih, a takođe mogu i da žive duže od ostalih iz roda pudla. Najčešće živi do 15 godina, a najstarija toj pudla živela je do 20. godine.

Jazavičar

Najstariji predstavnik jazavičara – ženka Šanel, živela je 21 godinu, a inače jazavičari mogu živeti najviše 14 godina.

jazavicar

pomeranac

Pomeranac

Iako ugleda kao plišana igračka, ovaj pas je veoma živahan i izdržljiv, a može da doživi i 14 godina.

Jorkširski terijer

Jorkširski terijeri mogu biti dugogodišnji ljubimci. Njihov prosečan životni vek je od 17 do 20 godina.

jorkširski-terijer

civava

Čivava

Ukoliko želite da imate psa kućnog ljubimca koji će živeti 21 godinu, onda bi trebalo da izaberete čivavu. Njihov prosečni životni vek je od 15 do 21 godinu, a ovo se pripisuje njihovoj veličini.

Nabrojane vrste pasa su samo neke od onih čiji predstavnici mogu dugo da žive. Prema različitim istraživanjima, pokazalo je da su manje rase pasa sklonije dužem životu.

U svakom slučaju, kućne ljubimce bi trebalo voleti i negovati, jer to najviše utiče na njihov životni vek. Što budu srećniji to će duže živeti.

25/08/2015 16:43

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments