Najglasniji u životinjskom svetu

04/02/2016 10:17

Najglasniji u životinjskom svetu

Kada su naučnici počeli da se bave time – koja životinja je najglasnija, kao jedan od glavnih parametara bio je odnos glasnoće i veličine te životinje.

Ljudski sluh trajno može da ošteti zvuk od 140 decibela, ali neke životinje puštaju zvuke koji su još iznad ove granice. Međutim, nema potrebe da ih se plašimo – jer ih ni ne čujemo!

Upravo tako visok zvuk ispušta riblji ljiljak – najglasniji slepi miš na svetu do sada poznat. Način na koji se on oglašava je – ultrazvučno, zbog čega ljudsko uho ne može da ga prepozna i čuje.

Ali postoje životinje koje itekako možemo čuti, kao što je na primer – drekavac. Njegov krik se može čuti i na razdaljini od skoro pet kilometara, a predstavlja najviši do sada zabeležen zvuk – 128 decibela.

Međutim, postoji neko još glasniji. U pitanju je ulješura – kit zuban koji stvara zvuk od 230 decibela pod bodom.

Još jedna veoma glasna životinja je cvrčak, pogotovo ako uzmemo u obzir njegovu veličinu. On može da ispusti zvuk i do 120 decibela koji se čuje na udaljenosti do 2,4 kilometra. Cvrčak svoju glasnoću koristi kao oružje protiv ptica koje ih love.

U odnosu na svoju veličinu – najglasniji je definitivno vodeni insekt – micronecta scholtzi – koji stvara zvuk od 99,2 decibela.

Ovo je lista 10 najglasnijih stvorenja na Zemlji

10. Hijene

Hijene su najglasnije dok love svoj plen i tada ispuštaju zvuk od čak 112 decibela, što je puno – s obzirom na njihovu veličinu.

hyene-puppy-1036478_640

9. Lav

Rika lava dostiže 114 decibela i čuje se na udaljenosti od osam i više kilometara. Međutim, iako rika lava nije jako glasna – prepoznatljiva je i prilično zastrašujuća!

8. Vukovi

Jedan od najprepoznatljivijih zvukova u svetu životinja, pored lavove rike, jeste zavijanje vukova, koje može da dostiže od 80 do 115 decibela.

7. Slonovi

elephant-114543_640

Slonovi ispuštaju zvuk od 117 decibela koji se može čuti na udaljenosti od čak 16 kilometara, ali s obzirom na svoju veličinu – ovo je dovoljno samo za sedmo mesto na ovoj listi.

6. Cyclochila australasiae

Sa ciljem da privuče pripadnika suprotnog pola zbog parenja, ovi insekti ispuštaju zvuk od čak 120 decibela, a ovi zvuci mogu i da ih spasu od napada ptica koje se zbune od tako glasnog zvuka.

5. Drekavci

Majmuni drekavci nisu džaba dobili ovaj naziv. Njihov glas može se čuti na velikoj razdaljini, a do sada najviši zabeležen dostiže i 128 decibela.

4. Kakapo

Kakapo je ugrožena vrsta papagaja koji živi na Novom Zelandu, a pre nekoliko godina izbrojano je samo 125 primeraka ove vrste životinja. Oni su prepoznatljivi po veoma neobičnoj pesmi koju pevaju, a koja je slična kreketanju žaba.

Ovom “pesmom” mužjaci prizivaju ženke na udaljenosti i do sedam kilometara, jer njihov glas dostiže i 140 decibela. Osim što su tako glasni. kakapo su i najteži papagaji na svetu – mogu biti teški između dva i četiri kilograma.

3. Riblji ljiljak

Svi slepi miševi ispuštaju zvuk visoke frekvencije, ali je najglasniji riblji ljiljak koji ispušta zvuk od 140 decibela.
Veoma osetljive uši slepog miša hvataju samo odjek zvuka kada se on odbije od nečega u prirodi. Na taj način oni znaju da odrede koliko su udaljeni plan, predator ili neke prepreka na putu.

2. Tigraste pištolj-škampe

Ova životinja može da ispusti zvuk od čak 200 decibela! Tigraste pištolj-škampe su glasne i jako opasne, jer dok love stvaraju mlazove vode usled kojih se formiraju mehurići koji kada eksplodiraju – prave talas koji ubija svaku škampu ili ribu u poluprečniku od dva metra.

1. Kitovi

humpback-79854_640

Kitovi su najglasniji u životinjskom svetu i ispuštaju zvuk jačine od 230 decibela – pod vodom. Njihov glas može da putuje i preko 800 kilometara.

04/02/2016 10:17

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments