Najneobičniji pripadnici životinjskog sveta

13/10/2015 10:20

Najneobičniji pripadnici životinjskog sveta

Postoje vrste životinja koje nisu dovoljno poznate ljudima jer ih je na svetu ostao jako mali broj ili žive na nekim čudnim, udaljenim mestima.

Međutim, to nije razlog da se o njima ne sazna više, jer oni predstavljaju posebne vrste koje se od ostalih životinja razlikuju na mnoge načine:

Pangolin Pangolin

Pangolin je životinja koja pripada redu ljuskavaca, a po izgledu podseća na mravojeda. Živi pretežno u tropskim predelima Afrike i Azije.

Njegove ljuske su zapravo čvrsto srasle dlake koje su poređane slično kao i crepovi na krovu.

Pangolin je najčešće aktivan noću, dok dane provodi spavajući u svojoj jazbini. On je jedini sisar koji ima ljusku. Hrana su mu mravi i termiti, a s obzirom na to da nema zube, pri hranjenju mu pomaže duga njuška i lepljiv jezik.

ArmadiloArmadilo

Armadilo je veoma neobična životinja koja je sisar, ima oklop kroz koji vire dlake kojim je pokriven.

Ova vrsta životinja svoj naziv je dobila prema španskom terminu za “onog koji ima oklop”. Armadilo na jeziku asteka znači “kornjača-zec” čime se objašnjava i njegov oklop, ali i krzno, odnosno dlake. Osim toga, on često stoji samo na zadnjim nogama, pa kada “sedi” liči na zeca.

Armadilo može da spava dnevno 16 sati. Najveći armadilo je bio dugačak 150 centimetara, dok je težio čak 59 kilograma.

OkapiOkapi

Okapi pripada sisarima, a trenutno je ugrožena vrsta životinja i živi u Kongu. Vizuelno izgleda kao spoj zebre i žirafe, baš zbog svojih boja i šara na krznu, ali i drugih specifičnosti koje su karakteristične za ove vrste životinja koje su više poznate ljudima.

Iako nema specifično dug vrat kao žirafa, ipak pripada rodu žirafa.

Ectophylla albaEctophylla alba

Ove životinje su na neki način lepši rođaci slepih miševa. To što im je krzno bele boje, a nos i uši žute – daje im izgled igračke, a ne živog bića.

Ectophylla alba najčešće živi u Hondurasu, Panami, Kostarici i Nikaragvi. Njihova njuška liči na praseću, a veličine su hrčka. Upravo ovakve odlike čine Ectophylla alba veoma zanimljivom životinjom.

13/10/2015 10:20

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments