Putovanje na jug: Kako ptice selice znaju kuda da lete?

20/11/2015 13:30

Putovanje na jug: Kako ptice selice znaju kuda da lete?

Svake jeseni ptice selice se “pakuju” i odlaze u toplije krajeve – na jug. Ali kako one znaju gde je jug i kuda bi trebalo da lete kako bi stigle na željeno odredište?

Ptice selice

Razlog zbog kog se neke vrste ptica sele iz hladnijih u toplije krajeve pred zimu nije niska temperatura, jer nju mogu da podnesu vrlo lako. Problem je u nedostatku hrane u hladnijim krajevima tokom zime.

Tako ptice selice kreću na jug u potrazi za mestom na kom će biti dovoljno hrane. Ali kako znaju gde da idu kada nemaju ni kompas ni GPS uređaj koji ih usmerava na pravi put?

Put dug na hiljade kilometara

Ptice kreću na svoje putovanje ka destinaciji gde će bezbrižno provesti zimu čim osete dodatno zahladnjenje i približavanje najladnijeg perioda u godini na teritoriji na kojoj žive.

Bez obzira na to koliko su im možda topliji krajevi udaljeni, ptice se najčešće grupišu i polako kreću na put koji može biti dug čak od 6 do 8 hiljada kilometara.

Kako se ptice snalaze u prostoru?

sunset-100367_1920

Naučnici su se bavili pitanjem koji muči sve nas – kako se ptice ne zagube na svom dugom putu ka jugu? Kako znaju gde je jug, a gde je sever?

Sa sigurnošću se može reći da se ptice orijentišu prema suncu, koje igra veliku ulogu u njihovom putu do cilja. S obzirom na to da sunce izlazi na istoku, a zalazi na zapadu, ptice mogu da se prema tome orijentišu i pronađu pravi smer u kom bi trebalo da putuju.

Međutim, šta se dešava kada sunce zađe? Kako se ptice snalaze u prostoru kada je noć?

Ptice su sposobne da čitaju i zvezde, pa tako mogu da na osnovu zvezda na nebu, na isti način na koji su se i mnogi moreplovci tokom istorije pronalazili pravi put.

Pogled sa visina

Kada se čovek izgubi u šumi, kako bi opet pronašao pravi put mora da se popne na uzbrdicu ili više drvo kako bi imao bolji pregled terena na kom se nalazi.

Zamislite onda kako je pticama koje uvek imaju sve ispred sebe kao “na dlanu” i mogu sve da vide. Osim odličnog pogleda, one imaju i odličan vid, pa tako mogu da primete svaki detalj i pronađu ono što im treba čak i na velikoj udaljenosti.

Ptice ipak imaju GPS

Ptice poseduju neku vrstu prirodnog navigacionog uređaja, zahvaljujući kom se lakše snalaze u prostoru. Ovaj njihov “kompas” sastoji se od magnetnosenzitivnih ćelija koje reaguju na magnetno polje Zemlje, zahvaljujući čemu ptice mogu da prave mape u prostoru.

Ova njihova misteriozna sposobnost “radi” uz pomoć malog broja izuzetno osetljivih receptora za koje se još nije utvrdilo gde se nalaze i kako otkrivaju polje polariteta.

20/11/2015 13:30

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments