Šta znate o aligatorima?

03/09/2015 10:15

Šta znate o aligatorima?

Aligatori su životinje veoma slične krokodilima, ali iako liče – u velikoj meri se ipak razlikuju. Koliko znate o aligatorima?

aligatorAligatori pripadaju životinjama iz reda krokodila, ali se dosta razlikuju od njih. Za početak, razlika je u boji, jer su aligatori crne boje, dok su krokodili tamno sivo-zelene boje.

Osim toga, aligatori su prepoznatljivi po širokoj i zaobljenoj njušci iz koje vire gornji zubi, čak i kada aligator zatvori usta.

Postoje dve vrste aligatora i one se razlikuju pre svega po veličini. Američki aligator može da poraste i do 3,4 metra, a da bude i do 454 kilograma težak, dok su kineski aligatori znatno manji i porastu do 1,5 metara, dok im kilaža dostiće oko 30 kilograma.

Američki aligator se nastanjuje u južnom delu Sjedinjenih Američkih Džava, na teritoriji od Severne Karoline do Teksasa, dok su kineski aligatori u istočnom delu Kine, blizu Pacifičkog okeana.

Iako su predatori, aligatori su veoma druželjubivi i najčešće ostaju u grupama, dok vreme najviše vole da provode na suncu i kupajući se. Oni nemaju sposobnost da održavaju svoju telesnu temperaturu, pa se zato sunčaju kada im je hladno, a kada se previše ugreju onda ulaze u vodu da se rashlade i tako u krug.

Na kopnu možda nisu previše spretni i brzi, ali su u vodi veoma dobri lovci. Da je voda njihov teren za lov pokazuje i to što mogu da plivaju brzinom od 32 kilometra na sat, dok se na kopnu kreću brzinom od najviše 17 kilometara na sat.

Kada je hrana u pitanju, oni su pravi mesožderi, pa se tako hrane različitim vrstama ribe, pticama i sitnim sisarima – odnosno onim što ulove, ali isto tako povremeno jedu i voće.

Aligatori se pare u junu mesecu. Mužjaci mogu da oplode više ženki tokom sezone parenja, dok ženke mogu da imaju samo jedno parenje u sezoni. Po parenju zenke mogu da izlegu između 10 i 50 jaja.

Aligator je reč španskog porekla, a nastala je od reči el lagarto, što u prevodu znači gušter.

03/09/2015 10:15

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments