Zanimljivosti o papagajima

27/05/2022 09:00

Zanimljivosti o papagajima

U svetu postoji 372 vrste papiga i većina njih živi na tropskom području. Smatraju se jednim od najinteligentnijih iz porodica ptica. Većina njih se hrani semenkama, a ima i onih koje vole voće, određene cvetove i manje insekte. Pojedine vrste mogu dožite i 80 godinu života, a kao ljubimci najčešće ljudi drže tigrastog papagaja i kakadu, a koji broji 21 vrstu.

Ove ptice su veoma interesantne, a hoće i pok koju reč da razmene sa vlasnikom. A kada je reč o konverzaciji sa papagajem, neće je biti previše, jer on ne zna da priča i sklapa rečenice. Papagaj samo oponaša zvuke koje često čuje. Najvećim “pričalicama” smatraju se afrički sivi papagaj i tigrica. Papagaj je životinja koja nema rase, za razliku od pasa i mačaka. Postoji 372 vrste ove ptice koje su podeljene u 86 roda i 3 porodice.

saznajte još i kojih je to 10 najinteligentnijih životinja na svetu

Papagajima je kljun toliko jak da mogu da probiju i najtvrđu ljusku orašastih plodova, te zato može biti i gojazan. Mogu da uginu od previše stresa, ali i zbog nepravilne ishrane. Kako papagaj ne bi bio gojazan, on mora da leti. Papagaj ima specifičnu fizionomiju i to je ono što utiče na lečenje. Veterinari kažu da je dosta teško utvrditi bolest, a još je teže lečiti papagaja.

U SAD papagaji su u vrhu omiljenih kućnih ljubimaca, te se tako tokom samo jedne godine uveze preko 250.000 tih ptica. Najveći papagaj je Kakapo iz Južne Amerike. Visine je do metra i teži do 5 kilograma, a može živeti od 30 do 50 godina.

Pričalice

Žako, afrički sivi papagaj –  je velemajstor u  oponašanju ljudskog glasa. On živi u kišnim šumama, savanama i plantažama u ekvatorijalnom delu Afrike. Oni su dobroćudne i vrlo nepoverljive ptice stanarice. Mogu logički da povežu reči u rečenice, ali i da ih upotrebe u pravo vreme. Stručnjaci navode, da mogu da nauče više od hiljadu reči, koje razgovetno izgovaraju. Takođe, smatraju se najinteligentnijom životinjom na planeti, čija je inteligencija ravna inteligenciji petogodišneg deteta.

pročitajte još i: Papagaji mogu da se zarumene kao i ljudi?

Australijski “talas” papagaj ( Tigrica) – papagaj koji dostiže dužinu od dvadesetak centimetara. Šaren je u svim prelivima žute, zelene i plave boje. A da bi se naučio da priča, treba nabaviti mladog mužjaka, koji tek što je izšao iz gnezda. Uz konstantno ponavljanje reči, potrebno je i onemogućiti da čuje druge ptice. U suprotnom, Tigrica će radije podražavati ptičiji poj nego lјudski govor. Za prve reči potrebno mu je oko 2 do 3 meseca.

 

 

 

27/05/2022 09:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments