Životinje koje vole letovanja

23/06/2021 14:04

Životinje koje vole letovanja

Foke se svrstavaju u porodicu perajara i mesoždera, ali postoji verovanje da potiču iz iste kao i pas! Foka ima mnogo, a najpoznatije su obične foke, ušate foke i morž ili morski konj.

Foka su sisari koji može da naraste od 1,6 do 2 metra, težine i do par stotina kilograma. Foke vole život u vodi, a to im omogućava valjkasti oblika tela. Nogice su u osnovi peraja i ima ih četiri. Ove životinje mogu da “začepe” nos kako im voda ne bi ulazila dok rone, a zbog debelog sloja masti foke mogu dugo da budu u ledenoj vodi.

možda vas zanima i: Beo – zoo vrt bogatiji za još jednu bebu

Najvitkije od svih foka su ušate foke i za razliku od obične ona se po zemlji kreće relativno brzo, ali vrlo smešno. Ušate foke sa svake strane glave imaju po jedno malo spoljno uvo, koje nemaju drugi pripadnici vrste. Bebe rađaju u maju, kada mladunčad čuvaju u rupama iskopanih u ledu. Beba foka ima krzo koje je čuva od zime, a posle par sati ona može da pliva i da roni.

Kao i bebe pingvini i ovi mladunci se u početku plaše vode, a kako bi strah pobedili, roditelji foke često poguraju bebu, odnosno bućnu je u vodu. Foke pod vodom mogu ostati, gotovo, kao i čovek, i to svega par minuta. Foke vole godišnje  odmore.  U doba seobe, u oktobru mesecu, odlaze sa Aljaske. Zimuju u toplim predelima Kalifornije. S prolećem, u aprilu se vraćaju kući.

Najveći grabljivac

Samo jedna foka, od svih poznatih, je ozbiljan lovac i grabljivac i to je morski leopard. Može da naraste i do 3,6 metara i “nabaci” više od 450 kilograma. Naziv su dobili zbog krzna koji je u osnovi beo sa smeđim mrljama.

Omiljena poslastica su mi pingvini. A zahvaljujući zubima, kada uhvati plen, ne pušta ga. Prednjim zubima i očnjacima hvata i dere plen, dok zadnjim drži plen čvrsto i reže ga. Morski leopardi se mogu videti na severu do obala Australije, Južne Amerike i južne Afrike. Postojbina im je, međutim, oko Antarktika i tu, poput afričkih kopnenih životinja, važe za ozbiljne predatore.

23/06/2021 14:04

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments