Životinje Novog i Starog sveta

17/05/2021 17:13

Životinje Novog i Starog sveta

Majmuni su sisari i ima ih oko 400 vrsta. Spadaju u grupu primata i žive na drveću. Najveće su gorile, koje mogu da narastu i do 180 cm (kada se usprave, žive u ekvatorijalnoj Africi, a teški između 140 i 180 kg. Najmanji su patuljasti majmunima iz Južne Amerike. To su životinje dužine tela od 15 cm i težine od 85 do 140 grama.

istraživači kažu da se majmuni često dele na majmune Starog sveta i majmune Novog sveta. Primati Novog sveta žive u Americi, dok ovi Starog sveta nastanjuju Aziju i Afriku.

možda vas zanima i koja su Neverovatna prijateljstva životinja

Oko 80 vrsta majmuna živi u Aziji i Africi, a poznati su kao uskonosni majmuni. Za njih je karakteristično da imaju skoro spojene i na dole usmerene nozdrve. Na guzama imaju jastučiće, koji im omogućavaju da prebace težinu na zadnjicu kada spavaju sedeći. Ovi majmuna su, uglavnom, aktivniji tokom dana, a noć koriste za spavanje. Krase ih odličan vid, sluh i čulo mirisa.

Majmun jarko crvenog nosa i plavih obraza – šumski mandril živi na zapadu srednje Afrike. Ženka majmunica rađa jedno mladunče, koje nosi na leđima ili joj visi na stomaku. Ovi majmuni su vrlo agresivni i često znaju da napadnu ljude.

Majmun nosonja je dobio ime po dugačkom mesnatom nosu koji mu služi i kao zvučnik, jer pomoću njega ispušta zvuk poput trube. Na taj način upozorava druge na opasnost. A kada se naljuti ili uzbudi, nos se još više naduva i pocrveni. Ovi majmuni nastanjuju močvare u džunglama jugoistočne Azije.

Gvereza majmuni vole društvo, a žive u velikim grupama od 50-100 jedinki. Same grupe čine više manjih porodica. Ovi majmuni su poznati i kao sjajne akrobate, ali su i ugroženi od strane šimpanzi.

pročitajte i Banda makakija oterala ljude u kaveze

Majmuni Novog sveta ili Širokonosni majmuni žive u bujnim tropskim šumama Srednje i Južne Amerike. Dugim repovima održavaju ravnotežu, ali ga često i koriste kao peti ud, pa se njime hvataju za granje i održajaju ravnotežu. Prepoznatljivi su su po dugim prstim i jakim stopalima. Za razliku od uskonosnih, ovim majmunima su nozdrve otvorene sa strane i nemaju zadebljale jastučiće na zadnjici.

Runasti pauk majmun živi u tropskim kišnim šumama jugoistočnog Brazila. Ovi primati se prebacuju s grane na granu rukama i repom. Njihov opstanak je ugrožen, zbog gubitka staništa, jer se šume nemilosrdno seku.

Beločeli kapucini se smatraju najinteligentnijim majmunima, a hrane se izdancima, voćem, insektima, jajima i ptićima. Za njih je specifično da kvase ruke i noge mokraćom,kako bi obeležili svoje teritorije dok veru po drveću.

Pravi čovekoliki majmuni odnosno gorile, orangutani i šimpanze su, biološki gledano, naši najbliži srodnici. Oni su posle ljudi najinteligentnija bića, od svih primata. Žive u grupama zasnovanim na porodici i najčešće se kreću četvoronoške.

saznajte i Kako je pandemija kovida ugrozila retku vrstu majmuna?

Gorila su najveći primati i, uglavnom, žive na tlu hraneći se lišćem, pupoljcima, stabljikama i korom drveća. U grupi od 30 jedinki su mužjak vođa, nekoliko mladih mužjaka i nekoliko ženki sa mladuncima. Majmunice svoju decu nose na leđima do njihove druge ili treće godine.

Šimpanza se hrane biljkama, a ponekad i insektima i mesom. Gestikuliraju i proizvode razne zvuke,a mogu kamenjem da otvaraju orahe, lišćem sakupljaju kišnicu… Žive u prašumama zapadne Afrike i to u grupama.

Zanimljivosti

  • Majmuni žive između 10 i 50 godina.
  • Većina majmuna ima repove.
  • Majmuni kapucini su najpametnija vrsta majmuna iz Novog sveta. Ovladali su upotrebom prostih alata, učenja novih veština, komunikacije i pokazivanja različitih znakova samosvesti.
  • Majmuni pauci dobili su svoje ime zahvaljujući dugačkim rukama, nogama i repu.
  • Znak „@“ dobio je naziv i majmunče zbog dugog repa, koji se uvija oko slova a u ovom znaku.
  • Majmun je deveta životinja koja se pojavlјuje na kineskom zodijaku.
17/05/2021 17:13

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments