Tajna minijaturnih mumija!

23/06/2020 16:18

Tajna minijaturnih mumija!

Dve minijaturne mumije nedavno pronađene u Egiptu nisu sadržale ljudske ostatke

Tehnologija je od velike pomoći arheolozima i verno ih prati u napornom radu otkrivanja istorije.

Poslednjih par decenija velik pomak u brzini i efikasnosti razotkrivanja arheoloških pronalazaka napravila je upotreba CT skenera. Porozni stariji materijali, pakovanja i mumificirana tela sad ne bivaju oštećena i uništena kako bi se razložili, detalje možemo videti na snimku skenera.

Dve minijaturne mumije, dužine svega 45 cm, decenijama su ležale neistražene u muzeju u Haifi kako se verovalo da se u njima nalazi srce mumificiranog u čijem su sarkofagu nađene. Mumije su oblika ljudskog tela.

Snimljene prvi put CT skenerom mumije otkrivaju neverovatnu činjenicu- u njima se uopšte ne nalaze ljudski ostaci. U jednoj je bila smeša žita i blata, a u drugoj mumificirana ptica, najverovatnije soko. „Ptica nema levu nogu, ali niko ne zna zašto“, rekla je Marisa Džavit, koja je snimala mumije.

Prema proceni mumije su stare više od 2000 godina, kako kaže Ron Hiler iz muzeja u Haifi, gde su čuvane.

Mumije su slučajno uzete na proučavanje kako je tokom klasifikacije muzejskog materijala ekipa naučnika i kustosa shvatila da ustvari ne zna ništa o njima.

U zabeleškama koje su postojale stajalo je da su u njima ostaci mumificiranog srca, ali se stručnjacima to nije činilo logičnim, jer je srce kod procesa mumifikacije u egipćana vraćano u telo kao jedini organ, koji je prema verovanju bio potreban za večni život.

Mumija napunjena blatom i zrnevljem žita je napravljena u obliku Ozirisa, boga simbola večnog života, života posle smrti, ali i boga vegetacije. Tokom festivala posvećenog ovom bogu, objašnjavaju stručnjaci, takva mešavina blata i zrnevlja je potapana u vodu, nakon čega bi žito počelo da klija, što je bio simbol Ozirisove uloge kao boga života.

Druga mumija, sa ostacima ptice, u obliku boga Horusa. Taj bog prema mitologiji ima glavu sokola  i on je sin Ozirisa i boginje Isis.

23/06/2020 16:18

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments