Veliki koralni greben po treći put u poslednjih pet godina napada bela smrt

27/03/2020 11:52

Veliki koralni greben po treći put u poslednjih pet godina napada bela smrt

Veliki koralni greben iz Australije je ponovo napala bela smrt, obaveštavaju organi koji upravljaju ekosistemom.

Nadležni za Morski Park Velikog Koralnog Grebena su objavili da povišena temperatura u okeanu, pogotovu u februaru, je uticala na drastičan gubitak korala, koji je do sada konstatovan na odprilike 1.000 grebena.

Veliki koralni greben, koji se nalazi duž severo-istočne obale Australije, je najveći koralni sistem u svetu – sa većom površinom od Italije – i jedan od najraznovrsnijih ekosistema na planeti.

Ovaj ekosistem je bio ugrožen od bele smrti, koja nastaje usled zagrevanja vode okeana, 2016. i 2017. godine, što je dovelo do nestanka između jedne trećine i polovine grebena.

Po navodima nadležnih, posmatranjem iz vazduha ogromne površine korala od oko 344 hiljada kilometara kvadratnih, pokazalo se da su pojedine zone na jugu korala, koje su bile pogođene i 2016. i 2017., ponovo pogođene ovim problemom.

Stručnjaci su rekli da su severni i u centralni delovi grebena, koje turisti preferiraju, samo delimično ugroženi i da će se najveći deo oporaviti.

Oni su, takođe, rekli da postoje delovi Velikog koralnog grebena, koje je bela smrt zaobišla, a korali su u dobrom stanju. Ne izumiru svi korali koji se susretnu sa ovim problemom, najveći broj se oporavi.

27/03/2020 11:52

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments