Za šta služe kamili njene grbe?

07/11/2020 12:05

Za šta služe kamili njene grbe?

Verovatno smo svi kao deca verovali da kamila krije i tankira vodu u svojim grbama i da zato može dugo da tumara i živi u pustinji. Verovali smo da je to poseban „pustinjski sistem“,  jedne  pustinjske životinje. Kao i većina mitova o životinjama koje „vučemo od malena“ i za ovaj su krive legende i crtani, puke priče, doduše ova je zaista i zanimljiva.

Jedan izvor ovog mita dolazi iz drevnog Rima. Rimski filozof i prirodnjak Plinije zaključio je da kamile imaju dva stomaka, jedan za hranu, a drugi za vodu. Neupućena javnost, videvši da dvogrba kamila ima taman dve grbe, smestila je stomak kamile i njene rezrvoare u te dve grbe.

Drugi izvor je da pustinjski nomadi- u vremena očaja , raspore kamilu i piju vod iz nje. Ovo se zapravo i dešava, piju vodu koja se pomešala sa hranom koju kamila još nije probavila. Važno je zapamtiti da piju vodu iz stomaka a ne grbe.

Zapravo u grbama se ne nalazi voda več masnoća. One u grbama dakle talože masnoće. Masnoće su svakako mnogo korisnije od vode u pustinji, jer daju kamilama energiju koja im je potrebna da bi se njihov metabolizam održao. Hrana kao i voda, kao što znate je veoma retka pojava u pustinji.

Ako se pitate da li kamile piju vodu i kako da ne dehidriraju – naravno da moraju piti vodu i naravno da i one mogu dehidriirati. „Pustinjska“ tajna kamile je funkcionisanje njenog tela koje je mnogo drugačije od funkcionisanja ljudskog tela.  One se mogu same ohladiti i ostati hladne mnogo duže od ljudi i većine sisara. Takođe ove životinje imaju i posebne ćelije koje ne dozvoljavaju da im padne krvni pritisak kada im padne zapremina tela. Sve to doprinosi činjenici da mogu prevaliti jako dug put bez vode.

07/11/2020 12:05

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments