Doček Nove godine – najstariji praznik u istoriji!

30/12/2016 14:10

Doček Nove godine – najstariji praznik u istoriji!

Gotovo da ne postoji neko ko ne voli doček Nove godine, jer je to uglavnom najveseliji dan u godini kom se svi raduju.

Međutim, osim što je najveseliji, doček Nove godine je, prema stručnjacima, i najstariji od svih praznika koji se obeležavaju.

Naime, prvi put je doček Nove godine obeležen u drevnom Vavilonu, pre oko 4.400 godina. Od tada se doček prilično promenio i u državama širom sveta se slavi na razne načine.

Istorija dočeka Nove godine

Prema antičkim autorima, doček Nove godine vezuje se za rađanje Sunca i svetkovine koje su pratile ovaj prirodni događaj. Tokom istorije, kako je dolazilo do menjanja religijskih sistema, kalendara i načina na koji se računa vreme, došlo je do premne dana kada se očekuje Nova godina.

Pročitajte i: Novogodišnji običaji u zemljama širom sveta!

Hrišćani vekovima nisu obeležavali početak Nove godine jer su bili protiv paganskih tradicija. Tek u 12. ceku su postepeno prihvatili da je 1. januar početak kalendarske godine.

U antičkom Rimu Nova godina počinjala je 1. marta, na martovske kalende, dok je u Vizantiji Nova godina počinjala 1. septembra. U antička vremena 1. januar je bio dan kada su u Timu konzuli stupali na svoju dužnost, što se takođe proslavljalo uz međusobna čestitanja i deljenje poklona.

30/12/2016 14:10

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments