Kako je nastala reč “bukvar”?

22/02/2017 13:01

Kako je nastala reč “bukvar”?

Svi znaju šta je bukvar – i svi su imali svoj bukvar iz kog su u prvom razredu počeli da uče slova, da pišu i čitaju. Ali zašto se ta knjiga zove bukvar i šta ta reč zapravo znači?

Istorija reči bukvar

Bukvar je veoma stara reč i nastala je pre više stotina godina. Tadašnji jezik naših predaka bio je znatno drugačiji nego jezik kojim mi danas govorimo. Iako danas bukvar predstavlja knjigu iz koje prvaci uče prva slova – njeno izvorno značenje je malo drugačije.

Reč bukva u početku nije označavala samo vrstu drveta, već i ono što mi danas zovemo slovom: pisani znak za jedan glas koji izgovaramo. Upravo je zato knjiga koja se sastoji od slova (koja se uče) dobila naziv bukva, odnosno kako je vremenom izmenjeno – bukvar.

Bukvar kao knjiga

Ukoliko bi se tražila neka druga reč koja bi na savremenom jeziku zamenila bukvar, to bi bila reč slovar – ali to niko ne koristi. Uostalom – slovar se i ranije koristio za obeležavanje onoga što mi danas nazivom rečnik (jer je na staroslovenskom jeziku slovo bila reč za – reč). Češće se spominje slovarica – ali to nije knjiga, već najčešće stalak ili kutija za slaganje slova.

U istoriji se za bukvar još govorilo i azbukvar i bekavica, jer se iz ove knjige učila azbuka, a slova su se sricala, odnosno – bekala, kako se nekada govorilo.

22/02/2017 13:01

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments