Da li je Atlantida mit ili ne?

20/07/2022 11:44

Da li je Atlantida mit ili ne?

Kroz istoriju čovečanstva, ljudi su osmišljavali mitove i legende. Neke priče su bazirane na mašti pripovedača, a neke su ipak imale uporište u istinitim događajima.

Jedna od najpoznatijih legendi jeste ona o Atlantidi. U pitanju je mitsko ostrvo koje je prvi pomenuo starogrčki filozof Platon u svojim dijalozima „Timaj“ i „Kritija“ oko 360. p. n. e. Prema Platonu, Atlantida je bila pomorska sila koja je ležala sa druge strane Herkulovih stubova koja je pokorila mnoge delove zapadne Evrope i Afrike 9000 godina pre Solona, tj. oko 9600. p. n. e. Nakon neuspešnog pokušaja da zauzme Atinu. Atlantida je usled prirodne katastrofe potonula u okean za jedan dan i noć.

Da li je Atlantida postojala?

Iako su mnogi smatrali da je Atlantida samo plod Platonove mašte, istoričari smatraju da to ipak mnije slučaj. Naime, pre oko 3.650 godina, moćna vuklanska erupcija potresla je Santorini, koji se tada zvao Tera. Magma se proširila svuda i ostrvo je na kraju uništeno. Cunami koji je tom prilikom nastao, došao je do Krita i potopio je vreći deo Tere, koja je potonula u Egejsko more. Minojska civilizacija je tom prilikom nestala ispod talasa.

Da li i dalje verujete da je Atlantida samo deo legende?

20/07/2022 11:44

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments