Kako je nastao naziv i simbol dolara?

29/12/2016 09:42

Kako je nastao naziv i simbol dolara?

Sve države na svetu imaju svoju zvaničnu valutu koja se koristi za plaćanje, a u svetu je najrasprostanjeniji dolar. Da li znate kako je nastao naziv i simbol za ovu valutu?

Dolar se koristi u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, Novom Zelandu, Australiji, Hong Kongu, Liberiji, Singapuru i mnogim zemljama karipskih ostrva, a ekonomisti upravo ovu valutu smatraju najsigurnijom za štednju i čuvanje novca.

Naziv “dolar”

Naziv “dolar” proizilazi od reči thaler – talir, koja je nastala u malom češkom rudarskom naselju Svetog Joakima (Sankt Joachimthalers) koje se nalazi u oblasti koje je bogato nalazište srebra od kog se kovao srebrni novac (Joachimthalers). Vremenom je naziv za ovaj novac skraćen sa Joachimtalers na samo thalers – taliri. Tako je “thaler” preko Velike Britanije stigao i u Ameriku, gde je dobio današnji naziv “dolar”.

Simbol za dolar

Prema Birou za graviranje i štampanje, znak za dolar $ je rezultat prelaza od meksičkog ili španskog “P’s” – znaka za pezos ili pjaters. Prema ovoj teroriji vremenom je S počelo da se piše preko slova P, pa se dobio znak koji je sličan današnjem $. Ovaj znak je imao svoju upotrebu i pre nego što je dolar uveden kao zvanična valuta u Americi 1785. godine.

Postoji i teorija prema kojoj se simbol dolara piše sa dve vertikalne linije, zbog toga što su upravo U i S slova koja predstavljaju simbol Sjedinjenih Država (United States), a koji su, prema ovoj teoriji, deo prepoznatljivog simbola. Međutim, ovaj simbol je postojao mnogo pre nego što su Sjedinjene Američke Države nastale, tačnije dok je još 13 kolonija bilo u sastavu Britanije.

29/12/2016 09:42

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments