Na današnji dan odštampana prva knjiga na srpskom jeziku!

04/01/2016 09:18

Na današnji dan odštampana prva knjiga na srpskom jeziku!

Na današnji dan, 4. januara 1494. godine u štampariji na Cetinju odštampana je prva knjiga na srpskom jeziku – “Okroih prvoglasnik”.

Upravo je knjiga koja je prva odštampana knjiga koja se najčešće upotrebljava prilikom bogosluženja u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Za štampanje “Oktoiha” upotrebljene su crna i crvena boja, što je u potpunosti bilo u stilu renesanse. Knjiga poznatija kao “Cetinjski oktoih” ukrašena je inicijalima i zastaviciama, a na naslovnoj strani ima zastavicu sa ukomponovanim grbom Crnojevića i inicijalom P.

Štampanje i ukrašavanje “Oktoiha” radilo je sedam monaha čiji je rad nadgledao jeromonah Makarije u Obodskoj štampariji.

Štamparija u kojoj je štampana prva knjiga na srpskom jeziku poznatija je kao Štamparija Crnojevića, prva južnoslovenska ćirilična štamparija i prva državna štamparija u svetu.

“Oktoih prvoglasnik” štampan je u priličnom velikom tiražu kako bi se podelila što većem broju ljudi, a danas je sačuvao 105 primeraka. Dimenzije knjige su 254×186 mm, a sastoji se od 269 listova, odnosno 538 strana.

04/01/2016 09:18

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments